Talpi ín gyulladás

Talpi ín gyulladás azaz Plantar fasciitis
No ilyenem se volt még, de most már van. Tornai Szabolcs távdiagnosztizált és úgy 99,9999%, hogy ez a bajom. Az orvosok megint kimaradtak a diagnózisból (kivéve, ha Szabolcs felesége nem adott tippeket).
Ezek szerint pihentetni kellene a lábam, mert a végén még építek a lábamra egy csontkinövést.
 
Röviden összefoglalva a lábfej alján van a talp fascia, ami a sarok csontnál kezdődik és ez a gyakori igénybevétel hatására begyulladt. Magától pedig csak rosszabbodni fog, ha terhelem. Remekül le van írva, hogy reggel és bemelegítés során a legerősebb és szép lassan enyhül, ahogy melegedünk be. Persze, mint ahogy azt tapasztalom is a következő bemelegedés ilyenkor még durvább fájdalommal jár. Továbbá a kemény talpú cipő (pl. tájfutó szöges) is a lehető legrosszabb hatással van a talpi ín gyulladásra. (talpi bőnye gyulladása)
 
A kezelésre sokféle mód létezik, kezdve a 6-8 hét teljes kihagyástól a műtétig. Jajj nekem!
Azért szerencsére más módszerek is vannak, pl. sima gyulladáscsökkentők, jegelés, torna…
 
Szabolcs is küldött 2 cikket, de én is találtam a neten párat:
 
 
Megpróbálok rendbejönni kihagyás nélkül, de azthiszem nem mostanában fogom az egekbe tornászni az edzésadagot. Hihetetlen, hogy már megint egy újabb nyavajám van. A bokasérülésem óta mindenféle bajom volt már, kezdve a Lyme-kórtól, a bordazúzódáson, szájsebészeti beavatkozáson és makacs gyomorrontáson át a térdfgájásig és az állandó bokaproblémákig.
Tavaszra akkor is egészséges leszek. Már van időpontom is csütörtök hajnalba egy dokihoz.

 

“Talpi ín gyulladás” bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. “Továbbá a kemény talpú cipő (pl. tájfutó szöges) is a lehető legrosszabb hatással van a talpi ín gyulladásra.”

    De a szüntelen aszfaltfutásaid tuti nem! 🙂

  2. Dehogynem. Az is ugyanúgy rossz.

    Abból kiindulva viszont, hogy az aszfalton futások másnapjának reggelén tudok járni, a szögesben futás utáni reggelen viszont nem arra a következtetésre jutottam, hogy a szöges jobban árt.

    Ellenben mivel a hideg jó erre a sérülésre és a puha talaj is puha talpú lábbeliben, így a megoldás egyértelműen az lenne, ha 2 méter hóban és mamuszban edzenék. 🙂

  3. Igen! 🙂 Én amúgy már 5. hónapja kerülöm az aszfaltot (szerintem azóta max 5-6km jöhetett össze belőle) és azt vettem észre, hogy a korábban felmerült egyéb izületi gondok elmúltak, márcsak a térdemnek kéne továbbkövetnie ezt a példát. 🙂 Egyébként én a szögest sem ajánlom, a terepfutásra is edzőcsukát használok.

  4. Szia! Érdekelne, hogy végül mi lett a bőnyegyulladásoddal. Nekem is ez a bajom, és sajnos nem tudok futni már hetek óta, és kezdem emiatt nagyon rosszul érezni magam. Tudsz mondani valami biztatót? A tied elmúlt?

  5. Én tavaly egy hirtelen motortolással szereztem ezta kinkeserves bajt (valami majdnem elszakadt a talpamban közvetlenül a sarok előtt). Most egy év után ujra előjött egy kényelmetlen nyári lapos szandáltól. A kezeléséhez ayurvédikus organikus (szerves) népi szereket ajánlott egy angol-indiai orvos.
    Pl: kamillás lábáztatás és kamillás kötés gézzel a cipőbe a talp alá (nyáron friss kamillavirágból betét még jobb, mert az illóolaja gyógyit).
    Ezen kivül ajánlott még árnika és kurkuma port szintén áztatni és gézes kötéssel cipőbe. Mindegyik erős gyulladáscsökkentő és szerves összetételű.
    Jó még az Indiai ayurvedikus Mahanarayana olaj is, amivel kenegetni, masszirozni kell! Azt is mondta az orvos, hogy a boka két alsó oldalán (kivül-belül) van két ugynevezett marma pont amiket szintén maszirozni kell, hogy javuljon a folyadék (energia) áramlás a talp felé.
    Ennek a Mahanarayana olajnak jó az illata is!

  6. Sziasztok!
    Szeretném megosztani veletek az én esetemet:
    Nekem egy gyönyörűséges magas sarkú cipellő váltotta ki, illetve az abban átmulatott éjszaka, ami maratoni hosszúságúra sikeredett, utána 1 héten keresztül nem éreztem a lábim…. ez júniusban volt… aztán hónapokon keresztül javarészt tornacsukában (Converse!) jártam, abban a hitben, hogy azzal majd segítek, de mivel full egyenes a belső talparésze, csak rontott a helyzeten. Persze még egy-két magassarkús buli is becsúszott.
    Kellemetlen, állandó fájdalmam volt a sarokcsont előtt, és úgy éreztem, hogy a talpamon lévő boltívecske nyomás alatt van, mintha valami nyomná lefelé. Azt hittem lúdtalpam lesz, de külsőleg nem látszott semmi elváltozás sem.
    Elkeztem sportolni, konkrétan futni jártam és közben éreztem, hogy vmi nem okés, mert a bal térdem terhelődött (bal talpim fájt jobban), utána meg napokig fájt az is, bár a térdterhelés-érzéses dolog pár hét sport után elmúlt.
    Vettem a Deichmannban különféle talpbetéteket, talán az szűntette meg a térdfájást.
    Éjjel, pihenő állapotban is fájt már a végén a talprészem.
    November végén rémálmom volt: kinőtt egy csont a talpikámon!
    Megijedtem, ortopédushoz mentem, megvizsgálta, megröntgenezte a talpam, hál’ isten semmi elváltozás, kinövés nem volt rajta. Talphártya (ín) gyulladást állapított meg. (Ilyenről idáig nem is hallottam…) Fizioterápia+Ionos kezelés+Fastum gél 10 alkalommal. (Január 2-ára kaptam időpontot, úgyhogy még egy teljes hónapot végigkínlódtam.) Kaptam még egy merev talpbetétet (8500 Ft), amihez szépen lassan kellett hozzászoktatni magam, kímélni kellett a lábam, illetve a magassarkú cipellőkről is le kellett mondanom, míg rendbe nem jön teljesen, mert a gyulladás feljebb húzódhat, az orvos elmondása szerint.
    A kezelés hatására teljesen elmúlt a fájdalom, használom a talpbetétemet napi rendszerességgel, magassarkút azóta sem hordok,max. ha vmi nagy alkalom adódott.
    Erre a héten megint elkezdődött a fájdalom… úgy érzem… :S Maradt még Fastum gél, úgyhogy azzal kenegetem, remélem használni fog…

  7. Sziasztok! Megint én… 🙂 Látom legutóbbi hozzászólásom óta nem írt senki. A talpammal már megint küszködöm, egy időre elmúlt a fájdalom, a talpbetétnek köszönhetően. Tavaly dec-ben született egy csodaszèp kislányom, nem maradt rajtam sok felesleg. Február körül megint megfájdult a talpam, de valami brutálisan. Ilyet még nem éreztem soha, annyira fájt minden egyes lépésnél, h üvölteni tudtam volna. Ilyen intenzív még nem volt egyszer sem. Reggelente az első lépéseknél pedig még erősebb fájdalom volt. Megkerestem a talpbetétem, beletettem egy műanyag klumpa szerű papucsba és egész nap ebben tipródtam otthon, eleinte a fájdalom erősebb volt, aztán gyengült, de teljesen nem múlt el. Nyáron nem hasznàltam a talpbetétem, erősödni nem erősödött, de úgy egy hónapja előfordul olykor, lépésnél, minta valami elpattana a talpamban. Hirtelen beleszúró, égő érzés kíséretében.

  8. Sziasztok! Látom, hogy nem túl aktív az oldal, de azért kérdeznék valamit, hátha valaki válaszol. Most kezdtem dolgozni, 8 óra állás minden nap. Már a második nap után elkezdett fájni a lábam, de mostmár tényleg rossz. Olyan érzés, mintha a talpam közepén valami húzódna és szakadozna egyszerre. Most hogy találtam ezt az oldalt, gyanús hogy ez van nekem, de szerintetek is? Ti mit csinálnátok a helyemben hogy jobb legyen?
    Előre is köszönöm válaszotokat 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.