Bokatorna – Boka erősítés, nyújtás és egyensúly gyakorlatok

Úgy tűnik az a 2-3 hétig komolyan, minden nap végzett bokatorna és az ezen felül hébe-hóba csinált gyakorlatok meghozták az eredményt és bokám gyakorlatilag tünetmentes. Kopp-kopp…
Többen kérdezték már, hogy milyen gyakorlatokat végeztem és most Vöcsök is megkért, hogy írjam össze a gyakorlatsort, hátha a MOM-os edzéseken hasznát tudják azoknak venni.
Mivel a Google-ön is igen sokan kerestek ilyesmire (bokatorna, bokaszalag szakadás rehabilitáció…), ezért úgy gondolom talán többen hasznát veszik, ha itt a blogomon is publikálom. 
Szerencsére Edit gyógytornász, így a hivatalos egészségügyben javasolt programot tudtam csinálni kicsit felturbózott változatban. A végzett gyakorlatok latin neve egyébként: proprioceptiv tréning és peroneus erősítés
 
Azt azért fontos előre elmondani, hogy bokasérülés után nem szabad azonnal ezeket a gyakorlatokat végezni. Részleges bokaszalag szakadásnál (pl. esetemben) 6 héttel a sérülés után lehet elkezdeni.
Én ezt tavaly a sérülést követően sajnos kihagytam, ami eredményeképp egész évben voltak kisebb-nagyobb gondjaim a bokámmal, de így 1 év csúszással is segítettek, segítenek a gyakorlatok.
Természetesen kezdetben – főleg a sérülést követő kényszerpihenő után – óvatosan kisebb ismétlésszámmal kell kezdeni a tornát és csak fokozatosan emelni az adagot.
 
A bokatornát mezítláb, vagy zokniban csináltam, mert tán kicsit hatásosabbak így a gyakorlatok, mint cipőben.
Jöjjenek hát a bokatorna gyakorlatai sorban, saját szavaimmal:
 
1. Egyszerű bokaerősítés, nyújtott lábbal, féllábon. Egyik lábunkra állunk, majd lábujjhegyre emelkedünk, ott megtartjuk egy rövid ideig (kb. 1 másodperc), majd visszaereszkedünk telitalpra. Ebből én 50-et csináltam jobb, majd 50-et bal lábra, de a korházi adag csak kb. 10-10 darab. Ez igazából nehezebb, mint gondolnánk, mert volt, hogy szünetet kellett tartanom, nehogy begörcsöljön a vádlim.
 
Bokatorna - vádli nyújtásaBokatorna - vádli nyújtása2. Vádli nyújtása. Sportszeletes reklámból ismert és sokak által gyakorolt "toljuk el az autót/fát" feladat. Sarok lent van a földön, kézzel nekidőlünk a falnak/bordásfalnak és feszítjük a vádlinkat. Ezt 10 másodpercig végezzük, majd lábcsere és újabb 10 másodperc nyújtás. Ebből összesen 10 sorozat.
Ugyanezt a gyakorlatot végezhetjük lépcsőn, vagy bordásfal alsó fokán állva is. Sarkunkat engedjük minél mélyebbre és azt a helyzetet tartsuk.
 
Bokatorna - Achilles nyújtása3. Vádli nyújtása hajlított első térddel. Előbbi gyakorlat azzal a különbséggel, hogy nem támaszkodunk semminek, valamint az előre helyezett lábunk hajlítva van. Térdünket próbáljuk minél lejjebb nyomni. Szintén lábanként 10-10 másodperc nyújtásból áll egy sorozat és ebből is 10 sorozatot csináltam. Ezt a gyakorlatot korábban "Achilles nyújtás"-ként ismertem és nekem személy szerint sokat segített a beszűkült mozgástartomány szélesítésében.
 
Bokatorna - Guggolás4. Próbáljunk meg leguggolni úgy, hogy talpunk teljes egészében a földön marad és ezt tartsuk 10 másodpercig. Ismétlésszám szintén 10. (Ezt én nem tudom megcsinálni, így nálam kimaradt.)
 
5. Páros lábbal lábujjhegyre állunk, majd behajlítjuk mindkét térdünket, majd újra kinyújtjuk. (nem kell leguggolni) Sarkunk mindvégig a levegőben van. Ismétlésszám: 50
 
6. Páros lábbal behajlítjuk mindkét térdünk. Sarkunkat felemeljük (lábujjhegyre állunk), megtartjuk 1 másodpercig, majd visszatesszük.
 
7. Elülső bokaszalagok nyújtása. Sarkunkra ülünk összezárt lábbal és ezt tartjuk 1 percig, majd megismételjük még kétszer.
 
8. Egyensúly gyakorlat csukott szemmel. Féllábra állunk, szemünket becsukjuk és próbálunk nem felborulni, vagy ellépni. Ezt próbáljuk 2 percig tartani, majd másik lábon is megismételjük. Nehezítésképp lehet tornatermi szőnyegen végezni, ami igazán embert próbáló és tájfutós feladat.  Ezzel nem csak  egyensúlyérzékünket tudjuk fejleszteni, hanem a bokaszalagokban lévő receptorok is fejlődnek, ezáltal az agy gyorsabban tud reagálni egy szükséges helyzetváltoztatásra.
Kezdetben jó ha 10 másodperceket meg tudtam állni sima szobai szőnyegen, de 2 hét gyakorlás után már végigálltam egyben a 2 percet.
 
9. Csukott szemmel páros lábon lábujjhegyre állunk és ezt tartjuk 2 percig. Ugyanúgy lehet szőnyegen csinálni (nehezíteni). Lényege, mint az előbbi gyakorlatnak.
 
Bokatorna - Egyensúlyozó korong és Dyn-Air - Boka erősítés és egyensúly gyakorlatA gyakorlatok egy része a szalagok nyújtására irányul, másik része az egyensúly fejlesztésére, harmadik része pedig az izmok erősítésére.
Utóbbi kettő (egyensúly, erősítés) mindenkinek egyértelműen előnyére szolgál, ám a nyújtás azok számra akiknek eleve meg vannak nyúlva a bokaszalagjai gyakorlatilag értelmetlen. Ők is nyugodtan végezhetik azonban ezeket a gyakorlatokat is, hiszen a laza szalagok oldalt szoktak lenni, melyeket egyik gyakorlat sem nyújtja tovább.
 
Létezik még 2 nagyon jó eszköz, mely egyszerre szolgálja a boka erősítését és az egyensúly javítását. Ez az egyensúlyozó korong és a Dyn-Air ülőpárna. Ezek általában nem állnak rendelkezésre, de bárki megvásárolhatja magának nagyjából 6-10000 Ft-os áron.
Nekem az egyensúlyozó korong nagyon könnyűnek bizonyult, így a versenyszerűen sportolóknak a Dyn-Air-t ajánlom. (Előbbiből egyébként van egy felesleges, melyet ingyen oda tudok adni bárkinek valamelyik tájfutóversenyen, vagy edzésen.)
Nem mellesleg ezeket az eszközöket minden idők legsikeresebb női tájfutója, Simone Niggli-Luder is használja.

“Bokatorna – Boka erősítés, nyújtás és egyensúly gyakorlatok” bejegyzéshez 113 hozzászólás

  1. Zoli, nagyon örülök a bokatornás bejegyzésednek, mert éppen részleges bokaszalag szakadásom van! A Dobogókői Hegyifutó-versenyen az első meredek lejtőn fordult ki a bokám, egy avarral betakart letörésre léptem rá…ezért tudott Ádám nyerni, egyébként meg kellett volna elégednie a dobogó második fokával. 😉 Na, majd jövőre! Addig is szorgalmasan tornáztatni fogom az útmutató alapján, persze megvárom a 6. hetet a kezdéssel. Egyébként, Te mikor kezdtél el futni újból? És mennyire lehet terhelni? (Ha nem fáradság, légy szives, ird meg magánban: felfoldi.barna@gmail.com) Egyébként szivesen kölcsönkérném a Dyn-Airt, bár gondolom, hogy ez sem időszerű még 3 héttel a sérülés után. Üdv, Barna

  2. Szia!

    Sajnálom a sérülésed.
    A 6 hét eltelte után én még voltam egy orvosi kontrollon, de az csak formalitás volt.
    Négy hét után elvileg szobabiciklizhettem volna (bokarögzítőben), de azt kihagytam. Futni pedig rögtön a 6. hét letelte után elkezdhettem. Semmi gond nem volt aszfalton, atlétikai pályán a bokámmal. Persze a lábam olyan szinten elszokott a mozgástól, hogy a vádlim a 6km-es futás alatt is többször majdnem begörcsölt.
    Boka szempontjából tehát nyugodtam el lehet kezdeni futni, a mértéket pedig fizikai állapotod szabja csak meg.
    Földútra 1-2 hét edzés után rámerészkedtem.
    Dyn-Air nálam csak kölcsönben volt. Amit oda tudok adni az egy egyensúlyozó korong és az szerintem nagyon könnyű, ráadásul tegnap odaígértem Vöcsöknek.

    Ha esetleg a sérülés közepette nagyon ráérsz, akkor visszaolvashatod napról napra a sérülésem utáni időszakot is az edzésnaplómban.

    Üdv,
    Harkányi Zoli

    ui: mailben is elküldtem

  3. Szia Harkány Zoli!

    Egy kérdésem lenne mégpedig az, hogy volt egy sérülésem Augusztusba még pedig a bokámon belül egy növési szakasz felnyílt és azt 6 hónapon keresztül pihentetnem kelett és most olyan hogy ha rosszul érek labdába mondjuk lefeszül a lábam akkor az ott megfeszül és nagyon fáj vagy 2,3 napig erre a problém mit tudsz javasolni vagy jók ezek a feladatok?

    Köszönettel egy aggódo srác!!!

  4. Szia!

    Nem ismerem az efféle sérüléseket. Életben nem hallottam még növési szakaszról.
    Hasonló tüneteket mindenesetre én is produkálok és azon a nyújtás segít. (Pl. a sarokraüléses gyakorlat)
    Én azért a helyedben előtte konzultálnék egy orvossal, vagy gyógytornásszal nehogy baj legyen.

    Üdv,
    Zoli

  5. Szia!

    Küldök e-mailt az itt megadott e-mail címedre egy sportkorházi orvos és egy gyógytornász elérhetőségével.
    Szerintem addig max. nagyon óvatosan csináld, míg nem beszéltél egyikőjükkel.

    Üdv,
    Harkányi Zoltán

  6. Szia harzol! Nekem is részleges szakadásom volt a bokámban (külső szalag sérült úgy, hogy befele fordult a bokám és ráestem), de az orvos csak nagyjából ilyen bokarögzítőt adott, gipszet nem, mást sem:

    http://www.korzet.hu/termekkepek/193.jpg

    4,5 hét telt el, gondoltam megnézem, hogy mennyire fáj, de ha befele tornáztatom, úgy hogy hátrafelé húzom, még húzódik a szalag és fáj is enyhén, meg még picit be is van dagadva! Ez rendellenes? Mert elvileg már ha akarnám, viselnem se kellene a rögzítőt! Futni próbáltam egy nagyon kis szakaszon, és olyan mint régen, bár a kondi nem az igazi!

    A leírásért köszi, annak hasznát veszem!

  7. Szia!

    Teljesen normális, hogy ilyen bokarögzítőt kaptál. Nekem is ezt írtak fel. Levegővel felfújható kis műanyag vacak.

    Az, hogy húzódik és be van dagadva meglehetősen normális. Ha a 2 bokámat hasonlítgatom akkor még így közel 2 év elteltével is látni a különbséget és még bizonyos helyzetekben érzékenyebb is.
    A helyedben nem aggódnék és még a 6. hét végéig nem is nagyon nyújtogatnám és terhelném.

    Ha lesz valami kontroll, akkor azon majd kérdezd meg mennyire szabad terhelni és hogyan érdemes nyújtani.

    Addig meg türelem, mert most nagyon könnyen vissza tudsz még sérülni. Akár egy elrontott nyújtás során is.

    Üdv,
    harzol

  8. Részleges bokaszalag-szakadása van Vérten Orsolyának, így a magyar női kézilabda-válogatott szélsője nem játszhat szombaton a Koreai Köztársaság elleni bronzmérkőzésen.
    A győri játékos az oroszok elleni csütörtöki elődöntőn sérült meg, és 2-3 hétig nem léphet pályára.
    Kivácsi vagyok hogy milyen különleges ellátásba részesül hogy csak 2 3 hetet kell kihagynia….

  9. jaja én nekem is feltűnt már görbicznél… mondjuk ma hallgattam a hajdunak a nyilatkozátát aztán azt mondta hogy hiányzott balszélrők vérten a boka ficam miatt..most nem tudom hogy csak nyelvbotlás volt vagy akkor mégse részleges??..:D vagy még azt tudom elképzelni hogy ilyen nagyon kevés százalégba szakal el a szalag vagy csak meg nyul aztán azt jobb sajtonak hogy részeleges bokaszalag szakadás mint ha csak azt irnák hogy ficam vagy huzodás…
    de lehet hogy tényleg ennyire jo orvosok vannak hogy szinte felére csönkentik a kényszerpeihenőt…

  10. tobias88

    Nekem június elején fordult be a bokám (kész vicc: mentem a járdán, nem figyeltem, hosszanti bordára rálépek, reccs), részleges szakadás. 2 hét után első kontroll, 6 hét után második kontroll volt július 24-én. Nekem az Uriel IT32 fedőnevű bokarögzítőt írták fel. A bokám még most is dagad – a doki mondta, hogy nyugodjak meg: még fél évig dagadni fog (ha-ha) – és bizony nagyon nem úgy működik még ahogy kéne. Rehabilitációra úszást, kerékpárt és bokaemelést ajánlott (magas lábujjhegyre állás és vissza) a doki. Kb. ennyi. Hisztérikusan vigyázok rá, hogy ne történjen újra baj. Hamarosan elkezdem a bringázást is. Ha sikerül. 🙂
    Jobbulást neked és persze minden sorstársamnak. 🙂

  11. Hát akkor én jobban jártam mint te, mert mostmár alig fáj, a torna miatt gyorsan javul! ajánlom a törökülést, nekem azzal folyamatosan tágul a mozgástere, és közben tévézek vagy valami, szóval nem is veszem észre! Haverom meg már most hívott focizni, neki is szalagszakadása volt (népbetegség vagy mi? :D), de ő 2 hónap után már focizott lassan, ő mégjobban járt!

  12. Hello!

    Elöször is,nekem is a külsőboka részem sérült,be volt dagadva,akkora volta bokám,mint 1 teniszlabda,azóta a szalagom erősődött,futni is tudok,viszont a legnagyobb problémám az,h az achilleszem rendkivűl húzódik. –>van rá vmi gyógyszer,ami ezen segíthetne? Jártam gyógytornára is,otthon is csináltam gyakorlatokat is,de vhogy nem akar javulni a helyzet,továbbra is merev..húzodik…

  13. igen, nyújtanod kell! 1-2 hónap nyújtás után (mivel az achilles ín nagyon erős) jó lesz!

    nekem pont ellenkezőleg, akkor kellemetlen, ha össze nyomódik az achilles, nem akkor amikor nyúlik, de tornáztattam és elmúlt

  14. köszi a tippet..:) 1ébként ha össze nyomódik,akkor is fáj:) úgy mint neked..szóval..akkor csak kitartóan nyújtsak..:S
    a bajom az,h nagyon türelmetlen vok..focizom..és a sérülés március 16-án történt..:S rüsztel pedig nem tudok lőni,ami nagyon fontos lenne.:(

  15. Sziasztok!
    Nekem is külbokán szalagszakadásom van. Holnap lesz 3. hete, hogy a járdán menve kifordult a bokám. Nekem 3 hét gipszrögzítést mondtak, nem igazán értem , hogy mindenütt 6 hétről olvasok, akkor a 3 hét gipsz után a levétel nem korai? Vagy a levétel után bokarögzítőt ír majd fel a doki? 14 éves koromban szintén volt ua. ezen bokámon szalagszakadásom, akkor műtöttek vele. A doki csak annyit mondott, ha 3 hét után kiderül, hogy nem funkcionál rendesen,akkor a műtét sincs kizárva. Ez hogyan fog kiderülni? Megint kifordul és elszakad az ami már kezd összeforrni? Vagy rá sem bírok majd állni? Tanácstalan vagyok. Kérdezzek meg másik orvost is? Ha tud valaki tanácsot adni szívesen fogadnám!
    Jobulást minden sorstársamnak!

  16. Nem mindegy, hogy részleges-e a szakadás, vagy teljes.
    A 3 hét letelte után tuti lesz még folytatás. Jobb esetben bokarögzítő, rosszabb esetben a műtét. (remélehetőleg utóbbit csak azért mondta a doki, hogy ha beüt az az 1% esély, amit erre látott, akkor ne tehess szemrehányást.)

    Nem tudom ilyenkor mit vizsgálnak a dokik, de attól ne félj, hogy megint el fog szakadni, vagy nem tudsz rálépni. Megnézi talán a duzzanatot, valahogy megvizsgálja a szalagok állapotát és anélkül, hogy te bármit is tennél (ráállnál…) eldönti, hogy megfelelően javul-e az állapota.
    Ha igen, akkor még pár hétig bokarögzítőben mászkálhatsz, ha nem akkor műtét.
    Várd meg a holnapi gipszlevételt és vizsgálatot, aztán esetleg utána a fejlemények tükrében írd meg mi a helyzet.

    Jobbulást!

  17. Szia!
    Köszönöm a gyors és segítő választ, igazából a papíromra az van írva a Diagnózishoz: Dist. talocrur l.d. Ez konkrétan nem tudom melyiket jelenti a részlegest, vagy a teljes szakadást? Még nem tudtam kideríteni neten, hogy mit jelent.
    Köszönöm még 1x a gyors választ.

  18. Ebből az se derül ki, hogy szakad-e valami, vagy tört…
    “Dist. talocrur l.d.”

    Ezzel csak azt határozták meg, hogy a tested melyik része. Ha jól értjük a bal bokád külső része, alul.

  19. Köszönöm a segítséget. Jobb lábam, külboka szalag. Ha holnap megtudom a további menetet megírom.
    További szép napot mindenkinek!

  20. Kedves Bedine!

    Nekem 3 hét gipszrögzítést mondtak, nem igazán értem , hogy mindenütt 6 hétről olvasok, akkor a 3 hét gipsz után a levétel nem korai?

    Ez nincs egyértelműen meghatározva a protokol szerint, hogy gipsz, vagy bokarögzítés ajánlott. A fiatalabb orvosok nem szoktak gipszelni, csak ha törés gyanú van, és akkor 1-2 nap múlva újra megröntgenezik, hogy ez a gyanú igaz-e. Az idősebb orvosok szoktak inkább gipszelni. Valószínű részleges a szakadásod, mert ha teljes lenne, azt azonnal műteni szokták, mert nem gyógyul meg máshogy. Másik lényeges a rögzítő és gipsz között, hogy a rögzítőben előre hátra mozog a bokád, gipszben nem.

    Vagy a levétel után bokarögzítőt ír majd fel a doki?

    Igen, ez valószínű.

    A doki csak annyit mondott, ha 3 hét után kiderül, hogy nem funkcionál rendesen,akkor a műtét sincs kizárva.

    3 hét gipsz után nem fog rendesen funkcionálni. Senkié sem tenné, ha egészséges, akkor sem.

    Ez hogyan fog kiderülni?

    Rtg-t fognak csinálni tartott helyzetben, vagy simán megnézik a bokamozgásaidat.

  21. Sziasztok!
    Köszönöm Editnek is a kielégítő válaszokat. Sokat segítettek. Ma voltam a traumatológus szakorvosnál és légpárnás bokarögzítőt kaptam még 3 hétig (éjjel-nappal viselni kell kivéve fürdéstkor). Levették a gipszet, nem volt fizikális vizsgálat, mert modta a doki, hogy most nem szakítaná szét ami már kezd összeforrni. Azt mondták, kezeljem úgy a bokarögzítőt, mintha még gipszben lennék, csak ez így könnyebb. Megnyugtatott, hogy mostanában nem kerül sor műtétre. Még 1 hétig nem igazán lehet használni, fokozatosan szabad majd csak terhelni, közben óvatosan a fel – le mozgásokat lehet csinálni (mintha pedált nyomnék), csak a bokát befelé nem szabad fordítani.
    Később még küldök infot, hogy hogyan javul az állapotom. Köszönöm mindenkinek a válaszokat, tényleg sokat segítettek!!

  22. Hello újból, ugye július elején volt részleges szalagszakadásom nekem is, végeztem a gyakorlatokat, most már a bokám szinte ugyan olyan mint a másik, de van 1 problémám:

    Focizni szoktam heti 3-4szer, de borzasztóan zavar a fájdalom a lábamban, ami hirtelen meginduláskor következik be! Hirtelen fájdalom, és nem a külső szalagnál, hanem a boka központjánál érzem a fájdalmat! Utólag próbáltam, és akkor fáj a lábam, amikor a lábfejem teljesen fel van húzva és úgy erőhatás éri még felfele (megindulás ugye)! Erre hogy tudnák nyújtani vagy bármi mást?

    Előre is köszi a válaszokat!

  23. próbálgattam, de nem érzem hogy húzódna vagy valami, úgy tűnik, hogy csak hirtelen mozdulatokra fáj csak, így 3 hónap után főleg hogy azon a részen elvileg komolyabb sérülés nem is volt, eléggé érdekes

  24. Még bizonyos nyújtó gyakorlatok végzésekor nekem is fáj a bokám.
    (pl. elöl is, pedig oldalsó szalag szakadt, de az achillesem környéke is ba van állva)

    Nyújtani kell. Kicsit fáj az még elmegy, rángatni nem célszerű.

    Jobbat nem tudok. Mit mond a doki?

  25. Dokira nincs időm, mert most ZH időszak van, majd max jövőhét után van rá esély! Nyújtottam már annyit, hogy már nagyon lazák a szalagok, de így még mindig érzékeny! Külső szalag fáj, már kitapasztaltam, csak a boka feletti részen!

  26. Nekem szeptember elején fordult alám a bokám, először azt mondták h, részleges szakadás, aztán h.teljesen elszakadt.Kaptam rögzitést, de még a mai napig fáj, probáltam futni, de nagyon fájt.Kb 5-6 hétig be is volt dagadva nagyon.

  27. sziasztok Sorstársak!

    Nekem okt 28 án ment ki a bokám 3,5 hete
    én is aktiv boka rögzítőt kaptam.
    Elötte 10 12 km-t futottam egy nap
    még etére bedagad és fáj
    van valakinek tanácsa
    mi tegyek?
    mikor tudok ujra futni?
    és hol van a legjobb gyógy torna?
    ez normális hogy dagad és fáj?

    Ugy el vagyok keseredve és úgy hiányzik a futás meg az erdő:(

  28. Szia!

    Fel a fejjel.
    Szerintem még 2-3 hét és valószínűleg elkezdhetsz futni, igaz kezdetben az erdei talaj nem szerencsés.

    Sok mindent nagyon nem tudsz tenni az első 6 hétben.

    Milyen szintű a sérülésed?
    Gondolom részleges szakadás? Helyileg hol vagy (Gyógytorna szempontjából)?

    Persze nem vagyok doki, de saját tapasztalatom sajnos bőven van.
    Ha visszaolvasod a 2006 okt. 1-től kezdődő időszakot, akkor elég jól képbe kerülhetsz, hogy én miként éltem meg.

    Üdv,
    Zoli

  29. Helló!

    Nekem egy baleset következtében az ugrócsontom darabosra tört, és az ínszalagjaim izületi tokostól szakadtak.
    Összecsavarozták, és már terhelhetem is, csak az a gáz, hogy kb. 5 hónapig egyátalán nem mozgathattam, s annyira beszűkült a bokamozgásom, hogy sántikálok, és egy csomó mindent nem tudok megcsinálni amit azelött. Most kezdtem el gyógytornára járni, de plusz mozgást négy óránként kell végeznem.
    Szeretném valahogy a bokám, és az Achilles ínam mozgását, nyúlását visszanyerni. Köszönettel: Gabriella

  30. A gyógytornásznál jobb tanáccsal így a távolból biztos nem fog tudni neked szolgálni senki.

    Azt azért megkérdezheted a gyógytornásztól, hogy az itt felsorolt gyakorlatokat szabad-e csinálnod.

    Elég komoly és összetettnek tűnik a sérülésed. Én nem mernék semmi konkrétat tanácsolni.

  31. A gyógytornára ahová járok, mindenki ugyanazt a gyakorlatot végzi,tehát meg sem krdezték, hogy eltört-e, vagy mi van..
    A törésemet már kezelték azzal, hogy összecsavarozták, így úgyanolyan betegként kezelnek, mint akinek csak szalag szakadása, húzódása volt.
    Az orvosom szerint bármit csinálhatok a fájdalom határáig.
    Köszi a válaszod!

  32. Sziasztok!!

    Több kérdésem is lenne hozzátok,de elöszőr is leírnám a sérülésem rövid történetét.
    2009.02.03.-án egy röplabdaedzés során kifordult a bokám.Sajnos a szakadást is hallottam.Bevittek az Árpád korházba,majd bő 3 órás vizsgálgatás után az orvos azt mondta,hogy van 2 jó híre és 1 rossz.Az első jó hír,hogy nem szakadt a szalag,a második,nem tőrt a boka viszont a rossz hír,hogy begipszeli.Kértem,hogy ne gipszelje mivel a másik lábamon már volt 2 bokaszalag nyúlásom és akkor sem gipszelték.És ugye,ha nincs szakadás és törés,akkor minek gipszelni??1 héten egyszer mennem kellett kontorlla és minden héten mást mondtak.Elöször csak 1 majd 2 szalag szakadást állapitottak meg.Na ilyenek a mai szuper orvosok.4 hét fekvőgipsz és (elvileg) min.3 hét járógipsz volt előírva.Ehhez képest levégta 2 hét után a járogipszet:-((mivel még soha nem volt gipszelve a lábam így nem tudtam milyen érzés lesz újra gipsz nélkül járni.mit mondjak,mikor levágta az orvos(azt már nem is mondom,hogy 3 helyen belevágott a lábamba)úgy megvolt merevedve mint a fagyotkutya lába.Se bokarögzítőt sem pedig gyógytornát nem írt fel,még a kérésemre sem.Még szerencse,hogy ismerőseim közt van orvos így az felírta nekem a bokarögzítőt.Otto boch névre hallgat,biztos sokan ismeritek.Már egy hét eltelt a levételtől,de még mindig nem mozog úgy a lábam és nem tudom milyen gyakorlatokat csinálhatnék vele,hogy beindúljon ill.mozgatni tudja.Kérlek titeket,ha van valami ötletetek,akkor írjátok le vagy küldjétek el nekem emailbe.Előre is köszönöm a segitségeteket.
    Üdv Szami

  33. Sziasztok!

    Irok 1 rövid bevezetőt a történtekről: ma floorball közben az egyik ellenfél rálépett a lábfejemre, én a nagy sebességgel mentem volna tovább, de ugye nem lehetett, mert a másik a lábamon állt. Egy pattanást/kattanást hallottam/éreztem, nagyon fájt, de azért még játszodtam 20percet vele. Aztán vége a meccsnek és kihűlt a bokám, lemerevedett és eldagadt(mintha 1 fél teniszlabdát tettem volna rá). A jegelés után picit lohadt a duzzanat, bekentem mentolos géllel, befásliztam és azt csináltam amit gondolom nagyon nem szabadott volna: lejátszodtam még két meccset(60perc).

    A doki csinált Röntgent és azt mondta, hogy innyúlás, 1 hét fekvőgipsz, aztán kontroll(eddig ennyit tudok)

    Nos, kérdésem az lenne, hogy, ha ő azt mondja, hogy csak nyúlás, akkor mi volt az a pattanás amit én hallottam?
    Jobban jártam azzal, hogy elmentem dokihoz és gipszet kaptam, mint hogz hagytam volna itthon pihentgetni?

    Előre is kösz a válaszokat.

  34. Szia!

    Így látatlanban szerintem felelőtlenség lenne felülbírálni az orvos döntését.

    Hol dagadt be a lábfejed? A külbokánál, belbokánál, vagy a lábfejen? Ezt nem írtad.
    A bokaizület alapvetően elég sok csontból, ízületből áll. Ezek között rengeteg apró vékony szalag és pár erősebb, vastagabb szalag van. Ezeket egységesen szokták bokaszalagnak emlegetni. Egy egy szalag sok rostból áll össze. Általában egy-egy sérülésnél az összes szalag megrándul, ezek egy része szakad, egy része nyúlik. Attól függően, milyen arányban állnak ezek, szokták gipszelni, műteni, vagy éppen pihentetni. Egy friss sérülésnél persze nem lehet azonnal megmondani, mekkora a kár, mert az izület bedagad, és korlátozza a mozgást, ezért nehezebb vizsgálni, mennyire tartanak a szalagok.

  35. Helló!

    Nekem is külső bokaszalag szakadásom volt úgy 10-11 hete,komolyabb darab volt meg rosszul is rakták fel először a gipszemet ugyhogy végülis 2 hetet “fekvőztem”, eddig nem nagyon tornáztattam, mert eléggé dagadt volt még, Flector-ral kenegettem napi 2-szer, mostanában kezdtem jobban tornáztatni, és 2 hete már futok is, eddig még csak sima egyenes talajon, és semmi gondom nem volt, nem akadályozott komolyabb fájdalom, néha éreztem,de semmi különös, viszont amit nem értek, hogy 11 hét után, miért van még mindig felvizesedve, bedagadva(külső bokacsont körüli rész és elöl a sípcsont és a lábfej találkozásánál), és, ha meleg víz éri mégjobban bedagad. Ja egyébként folyamatosan ropog, kiroppan a csont belül, de gondolom ez normális, ez múlhat?

    Köszi és jobbulást mindenkinek!

  36. Sziasztok!
    Én augusztus végén “léptem félre” részleges bokaszalag szakadás lett avége. 2 hét után engedtek dolgozni. A bokám azóta is minden estére bedagad egy kicsit és fáj.Tény, hogy sokat kell járkálnom és lépcsőznöm. Normális ez? Mikorra várható , hogy elmúlik?
    Köszi!

  37. Sziasztok!
    Egy kis jó tanács mindenkinek. Külbokaszalag-sérülés/ szalag szakadás, ficam…/ esetén a tornát még a bokarögzítőben meg kell kezdeni. A boka duzzanat csökkentésére hűtés/ pl. kryogél/, jegelés, felpolcolás a legjobb.
    A torna szempontjábol a legjobb ha gyógytornász segítségét kéred. Kerüld 3hónapon belül a sérült lábon kapaszkodás nélkül egy lábon lábujjhegyen állni, lülső taplszélen állni, vagy lábujjhegyen járni. Persze ezek mind attól függően hogy mennyire erős a lábszárizom és a külbokát körülvevő izmok.
    Edina, neked a jegelést vagy bármilyen kryogélt javaslok illetve gyógytornát.
    Jobbulást mindenkinek!

  38. Jacky 13:
    A külbokán elég lazák a szalagok, de rengeteg van belőlük. Egy része biztos elszakadt, de nem annyi, hogy gipsznél nagyobb dolog kéne. Akár a gipsz is elhagyható, ha bokarögzítőd van. Az hogy melyik történik, orvosfüggő. Amire figyelni kell, az az, hogy a lábad ki és befelé ne billenjen, csak előre és hátra mozgasd legalább 6 hétig. A rándulás következtében a többi szalag megnyúlt, de az a rögzítés hatására újra zsugorodni fog.

    ErdeiDani:
    Minden traumás sérülésnél alap szabály, hogy a meleget kerülni kell az érintett testrészen. Gyulladást okozhat, valamint növeli a duzzanatot, ami hegesedést és mozgáskorlátozottságot is okoz. Ez okozhatja részben a jelenlevő dagadás egy részét. Másik összetevője, hogy a boka elég messze van a szívtől, a keringése egy kicsit nehézkesebb. Szinte minden bokasérülés nagyon sokáig nyomot hagy. Ha nem okoz különösebb problémát, ne foglalkozz vele. Ha zavar, akkor polcold fel sokat a lábad, a maradék időben meg tornáztasd. (kivéve oldal irányba)

    Edina:
    Nem biztos, hogy ez rendben van így. Én is jegelést, polcolást és tornát javaslok, valamint azt, hogy mutasd meg a bokád szakembernek.

  39. Hello!

    Újra jelentkezek, eltelt 3 hét a baleset óta (1het fekvő-,2 hét járógipsz), levették a járógipszet éa még mindig olyan dagadás van, hogy az egész bokám “egyben van”, ezenkívűl a színskála is megtalálható belöl piros-kék-zöld, kívűl piros-kék-zöld-FEKETE. Járni lassan-lassan fogjuk rá, hogy tudok, de inkább úgy, mint egy hadirokkant, a tempó borzasztó lassú, nem tudok teljesen ráereszkedni, mert fáj. Gondoltam, hogy nem fogok tudni járni, mint rég, de az , hogy így el van szineződve és dagadva az nem súlyos(3 hét pihentetés után)? A doki elég lazául kezeli a dolgot, én meg majd idegbajt kapok, nem mondta, hogy menjek vissz akontrollra vagy ilyesmi, gyógytornát sem mondott. Ennek ellenére merjek gyógytórnászni?

    Köszi a választ Edit!! Gyógyulást mindenkinek!

  40. Az én történetem akár napról napra visszaolvashatod 2007.10.01-től a blogon, de összefoglalva nekem az rémlik, hogy gyalogolni minden további nélkül tudtam, de a bokám nekem is szép dagadt volt és persze színek is megvoltak hozzá.

    Mindettől függetlenül szerintem egy dokival konzultálva kezdj el gyógytornára járni. Egyrészt úgy nem kerül pénzbe, másrészt néhány alkalom után úgyis megtanulod, hogy milyen gyakorlatokat kell végezni és akkor már magad is csinálhatod otthon. Viszont a gyógytorna valószínű csak a 6. hét után fog kezdődni, addig bokarögzítőz szokás hordani és kímélni a bokát.

    Majd holnap gondolom Edit megerősít, vagy kijavít. 🙂

  41. Szerintem nagyban szerepet játszott nálad az is, hogy neked gipsz nem volt és azidő alatt is tudtad kenegetni. Én eddig 1x kentem be és már szemmelláthatóan lohadt.

  42. Hello! Én kaptam 12nap fekvőgipszet majd Uriel bokarögzítőt. 5napja használom a bokarögzítőt de járni nem tudok egyelőre csak mankóval.. a doki azt mondta hogy ha felrakták a rögzítőt akkor már nem kell mankóznom és hát.. a bokám kattog és teniszlabada méretű de különösebben nem fáj:D Az lenne a kérdésem, hogy probáljak sétálgatni vagy csak pihentessem még??

  43. Nekem két észrevételem lenne , az egyik, hogy megröntgenezték a bokám és az orvos “meghúzódott,legfeljebb egy-két szalag elszakadt”- szöveggel jellemezte a szitut. Akkor most hogy lehet megállapítani, hogy elszakadt-e a szalag, egy orvos ismerősöm szerint a röntgen csak a csontokat tudja mutatni…blindre csak tippelnek, hogy “lehet hogy elszakadt 1-2 szalag”? A lábfejem a talpam magasságában mindkét oldalon a bokám alatt 5-6 cm-es csíkban véraláfutásos, ezt itt kevés helyen olvastam, ez alátámaszt valamit?
    6. hét utáni nyújtás alatt azt kell érteni, hogy a sérült szalagot nyújtjuk fájdalomérzetig? nem káros ez?
    Üdv: Dániel

  44. Az első feléhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy általában tapintással, illetve a boka mozgatásával állapítják meg az állapotát a bokának. Szóval a röntgennel tuti csak a törést zárta ki (nálam is ez volt), míg a bokád megfogdosásából következtetett a többire.

    Ha oldalsó szalagok sérültek (az szokott), akkor érvényesek a következők nyújtást illetően:
    Rettentően be tud szűkülni a boka mozgástere 6 hét teljes pihentetéstől. Ez igaz oldalirányba, ahol a szalagok sérültek és előre-hátra is. Saját tapasztalatom az, hogy ez igen szerencsétlen állapot, hisz többek közt sérülésveszélyes. Persze mindenki más, így lehet neked nem szűkült be ennyire.
    Szerintem hasonlítsd össze a két bokád olyan téren, hogy a sarkadra ráülve nem feszül-e jobban a sérült bokád elején, valamint álló helyzetben térdet előrefelé tolva (első fénykép) ugyanolyan mértékben tudod-e előretolni a két térded.
    Valószínű lesz különbség, így ezeket nem árt majd nyújtani és ezzel még nem veszélyezteted a sérült szalagot, hisz az oldalt van. (6 hét letelte után)
    Az oldalsó szalag is biztos be le szűkülve, de azt csak óvatosabban szabad terhelni. Kezdetben ne súllyal (testtel ránehezedve) terheld, csak a levegőben forgasd úgy magában. Hat hét után, így már nem kell tartanod attól, hogy bajt okozol.

  45. Sziasztok!
    Nekem 2 napja(2010.05.03-án) aerobic edzés közben sérült a bokám, rosszul érkeztem a step-padról, valahogy magam alá fordult, azonnal bedagadt, elvittek az éjszakai ügyeletre, ahol az orvos azt mondta, hogy a röntgen felvétel tanúsága szerint törés nincs, tehát részleges szalagszakadás. Természetesen kezelést nem kaptam, csak diagnosztizált és hazaküldött, még bokarögzítőt sem írt fel, csak javasolta hogy vegyek magamnak… no comment… na mindegy, másnap,mivel mankót sem kaptam, fél lábon kellett elugrálnom a házidokimhoz, (persze segítséggel, egyedül kimozdulni sem tudnék) megmutattam neki a bokámat és az ügyeletes ambuláns lapot, mire azt mondta, hogy ez marhaság, nem lehet szalagszakadás, mert a szalagok hátul vannak, nekem pedig oldalt sérült a bokám. Most akkor kinek higgyek? Én nem vagyok orvos. A mai napig nem tudom, hogy ez most ficam, rándulás, vagy részleges szalagszakadás, márpedig a terápia szempontjából nagyon nem mindegy! Ja, és az egyik doki szerint 1 hónapig nem tornázhatok, a másik szerint 2 hét múlva már mehetek kondizni. Ettől függetlenül hétfő óta sokat javult az állapotom, pedig nem kaptam kezelést, csak itthon fekszem, felpolcolom a lábam éjjelre-nappalra, Fastum géllel kenegetem naponta 3x, ráállni még nem mertem csak óvatosan mozgatom le-fel, első napon jegeltem, második naptól állott-vizes borogatást alkalmazok. Ez is fura, egyik doki szerint jegelni kell, vizes borogatás szigorúan tilos, másik szerint borogatni kell… A duzzanat lejjebb ment, viszont belilult. Már nem fáj csak reggel amikor felkelek és lefelé lógatom a lábam, ilyenkor belemegy a vér és sokáig nagyon kellemetlen. A biztonság kedvéért holnap elmegyek az sztk-ba az ortopéd doki rendelésére, hátha többet tud mondani. Van arra esély, hogy ultrahanggal megvizsgálják a bokámat? Az legalább kimutatná a tényleges problémát, míg a röntgen csak a csontokat mutatja. Ha nem lesz ilyen vizsgálat, szerintetek hogyan tudnám megállapítani, hogy mi történt, mi a helyes diagnózis? Holnap már megpróbáljak ráállni? Mikor kezdjek el edzeni? Rendesen meg fog gyógyulni így is, hogy bokarögzítőt nem kaptam? Köszönöm szépen a válaszokat és jobbulást mindenkinek 🙂

  46. Sziasztok!

    Velem tegnap történt, félrenéztem egy lépcsőfokot a lépcsőházban és leestem,(épp orvoshoz indultam vizsgálatra a gyakori szédülésem miatt) kifelé fordult a bal bokám.
    Árpád kórház, baleseti sebészet.
    Nekem is azt mondták, törés nincs, jegelni, felpolcolni, pihentetni,Flectorral kenni.
    Mivel még hasonló sem történt velem, az ijedtségtől, fájdalomtól
    igazán elfelejtettem megkérdezni, akkor mi a bajom?
    A bokám, lábfejem feldagadt a lábujjamig egybefüggő dagadás,
    most már kékeslila.
    Itthon olvastam az ambuláns lapot,diagnózis: Dist.art.talocrur.l.s(vagy 1.s.?)
    Hát ettől sem lettem okosabb.
    Most csak egy húzódás?Vagy szakadás, vagy mi lehet?
    A röntgenorvos még azt mondta, lehet, kapok egy gyenge gipszet.
    A sebész erről említést sem tett.
    Annyit kérdeztem, hétvégén nyaralni indulnánk,mire viccesen azt válaszolta,
    ott is lehet jegelni, borogatni, felpolcolni…
    De hogy meddig fog fájni, meddig lesz dagadt, meddig kell feküdni,
    és bokarögzítőről meg szó sem volt.
    Teljesen tanácstalan vagyok, akkor a nyaralást felejtsem el?

    Jobbulást mindenkinek!!

    Judit

  47. Sziasztik!

    8 héttel ezelött eltört a bokám mindkét oldalon,a szalag meg elszakadt.
    A külső bokámat lemez,és 3 csavarral rögzitették,a belső bokámat pedig dróttal.
    így is végezhetem ezeket a gyakorlatokat?

    Válaszotokat előre is köszönöm
    További szép napot mindenkinek.

    Evelyn

  48. Sziasztok!

    Jún. 23-án írtam a tanácstalan hozzászólásomat, azóta történt velem 1-2 dolog, talán hasznos, ha megosztom sorstársaimmmal.Jótanácsokkal hazaküldött a sebész 22-én az Árpád kórházból(pihentessem, jegeljem, flectorral kenegessem).Ezt tettem, de 4 nap múlva már könyörögtem a férjemnek, vigyen el valahová,mert akkorára dagadt a bokám, mint egy cipó és iszonyúan fájt, ráállni nem tudtam.
    Mondtam, az Árpádba nem megyek,ahol a röntgenes szerint gipsz kell rá, a sebész meg szinte rá sem nézett..
    Újpalotán lakom, de kiderült, itt nincs baleseti sebészet, az újpesti SZTK-ba kell menni.
    Nem bántam meg.
    Bár ilyen hihetetlenül lerobbant eg.ügyi intézményt még nem láttam, borzalmas, nem részletezem, de a doki nevét, akihez kerültem, nem fogom elfelejteni: dr.Tari Pál, mindenkinek csak ajánlani tudom.
    Csodálkozott, miért nincs ez a sérülés begipszelve.
    Azonnal gipszeltek, a férjemnek megmutatták, hogyan kell 10 napig beadnia a véralvadásgátló injekciót a hasamba(én nem merem),nehogy trombózist kapjak, mert tiszta vérömleny volt már a lábam.
    Nagyon kedves volt, odafigyelő, mindent részletesen elmagyarázott, mit-hogyan szabad csinálnom.(a nővér is)
    Hozzáteszem, hogy szívritmuspanaszok miatt vizsgálatokra kellett(volna)járnom, így feküdtem felpolcolva 4 napig,
    örülhetek, hogy akkor nem kaptam egy trombózist egy leszakadó vérrögtől a bokámból……
    Azóta hetente nézi meg a lábam , jövő héten már ötödször.
    1 hét fekvőgipsz után felírt bokarögzítőt( még arra is vették a fáradtságot, hogy elmondják, vegyem meg az újpesti Jókai patikában, mert ott jóval olcsóbban megkapom).A gipszeléskor azt mondta, most nem kínoz, majd levételkor mondja meg, szakadás, vagy részleges.Szörnyen nézett ki amikor levette a gipszet, besárgulva, lilulva, feketedve.
    Azt mondta, a színekből és kitapintással érzi,nagyon csúnyán szakadtak a szalagok,részlegesen, még 8 hét bokarögzítőt javasol és fokozatos terhelést.
    Nekem lábfürdőt is ajánlottak, itt azt nem olvastam másnál, nekem nagyon bejött, esténként (vizibalettozom) a
    lavórban….
    Az az orvos, aki ilyen körülmények között ottmarad ilyen lelkiismeretesen dolgozni ebben az intézményben,
    igazán elhivatott lehet, sajnos az intézménynek honlapját sem találtam, ahol szívesen ajánlhatnám őt a hasonló helyzetbe kerülőknek, hisz itt a fórumon látom a sok tanácstalan sérültet,akiket nem tájékoztatnak,illetve kezelnek rendesen.
    Én is köszönöm a bokatorna gyakorlatokat, szép lassan elkezdem csinálni, bár a lábfej előre-hátra mozgatást és a körzést már eddig is csináltam, ezt javasolta a doki.
    Bocs, hogy ilyen hosszúra sikeredtem, de mostanában sajnos elég sok orvossal volt kényszerű találkozóm és rosszak a tapasztalataim, most végre van jó is, bár ez most nem
    az én nyaram…..

    Jobbulást mindenkinek!!

    Judit

  49. Szia!

    Nem akarlak elkeseríteni, de bokaszalag szakadás esetén a gipsz nem épp a legújabb kezelési mód. Ez a konzervatív kezelési módszer, de újabban azt vallják, hogy:

    – ha teljesen szakad akkor műtét
    – részlegesen szakadt akkor bokarögzítő, gyógyszer, krém…

    Gipszet a törésre szoktak már csak tenni az újmódi szerint.

    Persze ez idehaza az orvosok legalább 50%-nál nincs így. Maradnak a biztos, konzervatív megoldás mellett és gipszelnek. Ez mondjuk a túl izgága b betegegeknél még jól is elsülhet, hisz aki nem venné elég komolyan a bokarögzítőt az lehet tényleg jobban jár a gipsszel.
    Végső soron nem azt mondom, hogy baj, hogy begipszeltek. Kicsit lassabb a teljes gyógyulás és kicsit több tornát igényel (erősíteni kell a gipsz alatt legyengült szalagokat; no meg nyújtani ha be is álltak), de így biztosra ment.

    Élsportolóknál már nem mindegy milyen orvoshoz kerül az ember, mert a kihagyás hossza sokat számít.

    Mindemellett valóban még így is szerencsés vagy a dokival, hisz egy lelkiismeretes, rendes orvos végső soron rendbehoz.

  50. Sziasztok,
    a véleményeteket szeretném kérni a következővel kapcsolatban.
    Májusban közepén volt részleges külső bokaszalag szakadásom.
    A gyógytorna kimaradt.
    Pár hete újra elkezdtem sportolni, a külső szalagommal nincs gond (leszámítva, hogy időnként kicsit dagadt a bokám), viszont az elülső szalag az utóbbi hetekben nagyon fáj. Teljesen merev lett a bokán, alig tudom nyújtani.
    Csinálom is a fenti gyakorlatokat a 7-est leszámítva, mivel képetelen vagyok a fájdalomtól a sarkamra ülni.
    Szerintetek forduljak orvoshoz, vagy ez csak a gyógytorna hiánya, illetve a fokozott igénybevétel következménye, és a további erősítés/gyógytorna hatására rendbe fog jönni?

    Előre is köszi!

  51. Sziasztok!

    Nagyon örülök, hogy fél napos szörfözés után rátaláltam erre az oldalra, mert végre nem érzem egyedül magam a problémámmal!;))

    Csak megerősítésként leírom az én történetemet is:
    2010.06.30-án hobbi futballozás vége felé beléptem egy kapura lövés elé, így a labda elfordította a bokámat, én meg ránehezedtem… Azonnal elzsibbadt az egész bokám és mire lekúsztam a padra (2 perc) már hatalmasra be volt dagadva (főleg külső rész, de belül is megduzzadt)! Mentők, Honvéd Kórház /Massa-t is megmentették, rajtam is segítenek!;))/, RTG majd 1 hét fekvő gipsz! (Megnyugtatásul közlöm, hogy a diagnózis “ficam” volt, törés nélkül)
    1 hét után levették a gipszet és megmondom őszintén én is megijedtem! A sárgától a feketéig minden színben pompázott és még mindig fel volt dagadva… A doki újabb RTG után közölte,h csontok rendben, részleges bokaszalag szakadás, felírta a bokarögzítőt (5 hét), Fastum gél, Magne B6, jegelés! Most járok a 6. héten és várom,h elkezdhessem a gyógytornát…

    Viszont van egy olyan problémám, amit még senkinél nem olvastam, de eléggé akadályoz! A sérülés után 2 héttel kezdtem el bicegni a rögzítőben, ami egyre jobban ment (végre dobhattam a mankót), de a természetes vádligörcsök (a lépcsőn még combgörcsök) mellett jelentkezett a vádlimban egyéb fájdalom… Olyan mintha a vádlimban lévő szalagok meg lennének húzódva és ez a térdhajlatomig is feljött! Nem tudtam kinyújtani a lábam a fájdalom miatt és a teljes behajlítás is gondot okozott! Ha csak simán lógattam, akkor meg olyan furcsa belülről induló és olyan feszítő fájdalom jelentkezett az egész vádlimban! A múlt hét végére ez odáig fajult,h újra polcolom a lábam és mankózok, amitől 4 nap alatt sokat javult, de ha megpróbálok ráterhelni újra, akkor kezd visszatérni az ismerős fájdalom…

    Segítsetek kérlek, hogy ez mitől lehet, esetleg mivel kezelhetem!?? Én a megerőltetésre gondoltam, de annak nem kéne elmúlnia 4 nap pihenés után??? /A házidokim azt mondta, nem tudja mitől, az én ötletemre mondta,h lehet a megerőltetéstől is akár…:S/ Most sportdokit keresek… Tud valaki Bp. közelében egy jót???

    Előre is köszönöm a segítségeteket és jobbulást mindenkinek!

    Üdv: Gábor

  52. Toto:

    a bokád tornáztatásra rendbe fog jönni. Ha nem is ülsz a sarkadra, akkor is nyújtsad az elülső szalagokat is. Mivel régi a sérülés, és kimaradt a torna, ez egy lassú folyamat lesz. Azért fáj a bokád, mert mint mondtad, elég merev és nem tud kellően alkalmazkodni a helyzetekhez.

  53. Cheater:

    Kaptál véralvadásgátlót, amikor gipszben volt a lábad? Ha nem akkor elég gyorsan vissza kéne menned a balesetire egy kontrollra.

    A görcsök viszonylag normálisak gipsz után. Részben a legyengült izomzatnak, részben a mozgáshiánynak köszönhető. A belülről induló lüktető fájdalom lógatáskor szintén belefér, lehet a miatt, hogy a vér hirtelen a sok polcolás után a lábadba áramlik. Ha mozgatásra csökken, akkor ettől van nagy eséllyel.

  54. Nagyon szépen köszönöm a választ!!! Szúrtam magam 1 hétig igen, és szerencsére elmondhatom, hogy a pihentetés és az 1600 Ft-os Lioton gél megteszi a hatását… Most már a bokám erősítése következik!;))

    Még egyszer köszönöm és jobbulást mindenkinek!

  55. Sziasztok!

    Úgy látom, elég régen nem volt bejegyzés az oldalon, de azért remélem, elérek valakit, aki tanácsot tud adni nekem.
    Pénteken délelőtt rosszul fogtam lépcsőt, leestem 3-4 lépcsőfokot rá a bal bokámra, ami még a 3 héttel ezelőtti rándulás után / ugyanaz a lépcső/ nem gyógyult meg teljesen. A biztonsági őrök segítettek fel, kérdezgették , hívjanak-e mentőt, de én reméltem, hogy helyre jön, miután üldögélek a lépcső alján. Nagy nehezen rá tudtam lépni, majd miután eldöntöttem, hogy tömegközlekedéssel nem megy,taxival elmentem a kerületi sztk-ba. Ott egy egyébként nagyon kedves és szimpatikus traumatológus sebész szakorvos megröntgeneztette, törés nincs, mondta, hogy pihentessem, jegeljem, kenegessem, és ha a következő hét közepéig nem javul jelentősen, menjek visssza hozzá. Ma hétfő reggel van, a bokám már péntek este óta mindkét oldalon szörnyen dagadt / meg az egész lábfejem az újjakig/ mindkét boka alatt sötétlilul, fáslival tudok vánszorogni, rá is tudok állni, de fájdogál magától is. Olvastam az oldalon a bokarögzítőkről, szerintetek bármilyen megfelelne / már ha kapok/, ami belül párnázott? Utánaolvastam orvosi könyvekben, a jelekből ítélve részleges szalagszakadás lehet, volt már többször bokarándulásom, meg húzódásom, de soha nem dagadt meg ilyen mértékben, és gondolom, könnyű rándulás esetén már illene a duzzanatnak javulgatnia. Mikor az orvosnál voltam, már dagadt volt,de közel nem ennyire.

    Előre is köszönöm a segítséget.

    Judy

  56. Igen. Könnyen lehet, hogy részleges szakadás.
    Viszont így elég felelőtlen volt az orvostól, hogy elengedett haza bokarögzítő nélkül. Szerintem menj vissza hozzá, vagy egy másik orvoshoz.
    Persze ha nincs részleges szakadás sem, akkor nem gond, de jobb utánajárni.

  57. Hali

    január 4én fordult alá a bokám a doki azt mondta nyúlás és részleges szakadás van. nagyon csúnya volt mintha 1 teniszlabda lett volna a bőröm alatt arról nem is beszélve hogy a szivárvány minden szinében pompázott:S
    merevítőt írt fel hordtam is. 1hét után kontroll volt ott annyit mondott hogy már sokkal szebb és hogy csak panasz esetén kell visszamennem(megjegyzem hogy akkor is eléggé be volt dagadva de nehezen már belefért a cipőbe)
    azt mondta 4 hét után elkezdhetem a fokozatos terhelést. közben azért néha megpróbáltam 2-3lépés erejéig a kocogást csak kíváncsiságból hogy mennyire fáj. 1re jobbnak érzem ám nem mondhatom hogy tünet és fájdalom mentes. a lábfejem fölötti részem érzek fájdalmat elől holott a külső szalag sérült.sétánál azonban már semmi para nincs vele simán bírja a távokat. az érdekelne hogy elkezdhetem e az erősítést és hogyan tudnám mihamarabb a legjobb formába hozni mert lassan szezonkezdés és nem akarok lemaradni semmiről.
    előre is köszönet!!

  58. Üdvözlöm nekem egy olyan kérdésem lenne hogy az apukámat novemberben elütötte egy autó és lábmütétet csináltak neki töbek között.És szeretnénk itthon tornáztatni.Nyilt lábszártörése volt és darabos bokatörése és annyira fáj a lába hogy nem is tud rálépni mik lennének azok a gyakorlatok amikkel tudunk neki segiteni?

  59. Sziasztok,

    Nekem 2011.február 26-án a focimeccsen elszakadt a bal bokám külső szalagja. A sürgősségin begipszelték a lábam. DE mivel sok helyen olvastam,hogy ez nem igazán jó, ezért utána kedden (2011-03-01) felkerestem egy komoly sportorvost (Dr. Abkarovits Gézát), aki megnézte és péntekre (2011-03-04) visszarendelt, akkor vette le a gipszet és kaptam egy bokarögzítőt (sínt). 2011-03-18-ra hívott kontrollra. Addig csak pihentetést javasolt (polcolást és jegelést)! A köv. kontrollon (2011-03-18) rá nézett és azt mondta,hogy még 4 hétig kell hordanom a rögzítőt és 4 hét múlva találkozunk megint. Mára már a duzzanat szinte teljesen eltűnt, csak a külső felén a bokámnak duzzadt kicsit. De már rá tudok állni és tudok lépkedni,nem fáj. Mielőbb szeretnék visszatérni a focipályára!
    Ezért szeretném megtudni,hogy amíg rajta van a rögzítő addig ne csináljak semmilyen gyakorlatot??? Mert amit itt olvastam,azok nagyon jónak tűnnek! Hogyan tudnám mielőbb az eredeti állapotra visszahozni a bokámat???

  60. Sziasztok!Olvastam a hozzászólásokat és gondoltam írok én is.Gyógytornász vagyok és amennyiben felmerülnek kérdések nagyon szívesen adok tanácsot esetleg gyakorlatokat is leírhatok ha úgy gondoljátok.Forduljatok hozzám nyugodtan bizalommal.Mindenkinek jó egészséget kívánok.Üdv:Viki

  61. Sziasztok!

    Nagyon örülök, hogy végre találtam egy hasznos oldalt a bokasérülésekről és a gyógytornáról. Meg fogom próbálni, mert úgy tűnik, hogy az orvosokra nem számíthatok.

    Egyúttal a tanácsotokat szeretném kérni. Még május elején edzés közben letapadt a cipőm talpa, egy pattanó érzés a bokámban és meg volt a baj. Az eredmény: bedagadt, belilult a belső oldalon, a sarkamnál. Másnap irány a sebészet, szokásos röntgen. Az orvos elmondta: csak szakadás (hogy részleges-e, azt nem mondta, de gondolom…) és ha jót akarna, begipszelné… de ezek szerint nem akarhatott jót, mert inkább csak hazaküldött azzal, hogy vegyek magamnak valamilyen rögzítőt és két hétig pihentessem (nem is tudtam volna mást, hiszen nem bírtam ráállni), szárazborogassam+flector (a kezelőlapomra persze ráírta, hogy rögzítette a lábam… Csak utólag tudtam meg, hogy akár fel is írhatott volna nekem valami rögzítőt, és nem kellett volna ismerőssel vetetnem teljes áron 12 ezerért rögzítőt + 2 fáslit…) Az ortopéd orvost azóta kétszer láttam, szintén nem írt fel semmit (csak a kezelőlapomra, ami szerint ilyen-olyan rögzítést és mobilizációt végzett rajtam… na persze…), oldjam meg magamnak a tornáztatást és biciklizzek, ússzak, szeptemberben jöjjek vissza. Támogatott gyógytornáról persze szó sem volt. Szolgáljam ki magam. Úgyhogy Zoltán tanácsainak segítségével most ezt fogom tenni 🙂

    A lábam még mindig merev, érzékeny, esténként fáj, pedig már pontosan 3 hónap telt el. Szerintetek érdemes felkeresnem egy másik orvost? Ilyen “régi” sérülésnél tehet még valamit? Vagy már elmúlt annyi idő, hogy csak a tornáztatással tudok a szalagok merevségén oldani? Tudom, hogy ez főleg a sérülés mértékétől és egyéntől függ, de kíváncsi lennék a saját tapasztalataitokra, véleményetekre.

    Előre is nagyon köszönöm és mindenkinek jobbulást kívánok!

  62. Szia harzol!
    7. Elülső bokaszalagok nyújtása. Sarkunkra ülünk összezárt lábbal és ezt tartjuk 1 percig, majd megismételjük még kétszer.
    Ennél a gyakorlatnál ugymond a lábujjhelyeinken ülünk? vagy kinyújtjuk a lábfejünket?
    előbbire tippelek 🙂
    köszi

    Üdv:
    Zsolt

  63. Sziasztok!

    Én az alábbi kis történetben kérném a tanácsotokat: táncos vagyok, egyik próbán nem melegítettem be és egy forgás végén kibicsaklott a bokám. Mivel még sosem volt hasonló esetem, azt mondták semmi bajom, így végig nyomtam az 1 órás melegítő edzést, majd a végére nagyon fájt és láttam hogy lila és hatalmas. Estére beborogattam egy két hülyeséggel, de sokat nem segített. Mivel nem voltak szinte semmilyen komolyabb fájdalmaim 10 napig jöttem mentem, dolgoztam, napi 5-6 órákat álltam, tolmácsként, annyit változtattam, hogy nem mentem táncolni, hogy pihentessem. Közben voltam egy orvosnál, valami sürgősségi eseteket ellátó részlegen, mert más nem volt, ott azt mondták semmi bajom kenegessem. A 10. napon elmentem balettozni , ahol szépen begyullad gondolom, mert a felénél feladtam, fájt és ott ajánlották az opera (nem Mo.) táncosai, hogy menjek el egy nőhöz aki visszateszi a helyére. Ez megtörtént, utána 3-4 napig alig bírtam járni, majd egyre jobb és jobb lett, mire elsiettem a megmozgatást és ismét elmozdult, visszamentem és újra helyretette de csak a csontnál felül (külső rész), mert csak ott mozdult el. Azóta eltelt 10 nap. Elmentem közben otropédushoz, csináltak röntgent, nincs törés, de hogy a szalagjaim esetleg szakadtak-e , azt senki nem nézte meg, vagy mondta. Most egyre jobb kezd lenni, lazult egy kicsit, mert nagyon meg volt feszülve 90-os szögben, meg már alváshoz sem kötözgetem, de nagyon aggódok. Az utolsó orvos 2 hetet mondott, de tegnap egy kisebb sétától is éreztem, hogy terhelődik és már nem bírom. Mint táncosnak nagyon fontos lenne, hogy mielőbb újra tudjak táncolni, és persze aggódom is, mert a helytelen eljárásaim miatt, most fogalmam sincs jó e amit csinálok, elég e ha pihentetem. Van valami lámpás terápia amit említett az orvos, de sem eü ellátásom nincs itt , sem pénzem hogy kifizessek ilyeneket és nem tudom egyáltalán használ e.

  64. Alice friss bejegyzésétől eltekintve viszonylag régi hozzászólásokat látok, de remélem még működik az oldal.
    14 éves fiam kosárlabdázó, aktív sportoló. Két hete meccsen egy ugrásból rosszul érkezett, egy másik játékos alálépett, így bokasérülést szenvedett.
    1 hét fekvőgipsz után soft castot kapott, már rááll, de hosszú ideig nem terheli. Az SZTK-ban 5 hét rögzítést javasoltak.
    Az edző megkeresett, hogy szeretné megnézetni az eredményeket mással is, mert május 10-én lesz az országos döntő, szeretné, ha a gyerek már játszana. (a sportiskolában ez a korosztály ’96 óta nem jutott döntőbe!)
    Szerintetek van esély rá, hogy káros következmények nélkül be tud május 10-én állni a játékba a fiam? Mit tud tenni, hogy újabb sérülést ne szerezzen, de aktív részese legyen a csapattal egy esetleges sikernek?

    Köszönöm: 1anyuka

  65. 3hete törtent, hogy reszeleges bokaszalagszakadäsom lett. szertorna versenyem volt, majd egy ugräsom utän rossz volt az erkezesem.. mäsfel hetre gipszet kaptam, most bokarögzitöt…
    valoban csak serüles utän 6 hettel kezdhetem a gyogytornät? ez annyira sok idö.. vissza akarok menni tornäzni 🙁

  66. Sziasztok!

    Létezik olyan torna, ami a megnyúlt/elgyengült szalagok erősítésére/zsugorítására szolgál?
    Gondolom, az ultimate megoldás a műtét lenne, de amíg járni tudok, az kizárt. A történet röviden:
    – 18 éves koromban torna órán zsámolyok közt kellett féllábbal ugrálni. Beleakadtam az egyikbe: “zöldgally” törés, gipsz, gyógytorna, idővel teljes gyógyulás, sport.
    – 21 éves koromban a Szigeten enyhén (vagy kevésbé enyhén) illuminált állapotban kifordul ugyanaz a bokám. Röntgen, nincs eltörve, doki lekezelő stílusban, 3m-ről rápillantva, hozzá sem érve közli: gipsz. De hát nincs eltörve – mondom én. Akkor is – vágja rá mindenféle magyarázat nélkül. Végül idő előtt levágtam a fekvőgipszet, úgy mentem vissza, hogy adjon inkább rögzítőt. Adott. Nővérke akkor világosított fel, hogy a szalagok miatt lett volna fontos a gipsz, és hogy most majd “rálépek egy cseresznyemagra” és már kifordul a bokám. Köszi. Ha ezt mondjuk előbb megtudom, nem lettem volna ilyen türelmetlen. Azért egész jól rendbejöttem (“gyárilag” elég kötöttek az izületeim), bár már nem sportoltam, azért még sokat mozogtam.
    – 26 éves koromban sietek hazafelé, épp jön a HÉV. Másszunk át a kerítésen! Hülye ötlet volt, mert a túloldalon vagy 30 centivel lejjebb volt a talajszint, és még lejtett is. Eredmény: megint kifordul uganaz a bokám. Hétvége jött, csak hétfőn mentem orvoshoz. Röntgen, nincs eltörve. Gipsz? – kérdem én ezúttal. Már nincs értelme, rögtön utána lehetett volna…

    A bokám rendbejött megint, de már érezhetően lazább lett, nincs erős tartása. Manapság már nem mozgok szinte semmit, ülő munkát folytatok. Azt vettem észre, hogy szinte mindig az “ép” lábamra helyezem a testsúlyomat ha állok, és mintha furcsa mód lúdtalpam is kialakult volna a sokat szenvedett bokámon: ha egy lábon állok azon a lábamon, a talpam belső felére támaszkodom, nem a külsőre. A harántszalag sérült, ha jól emlékszem, a bokám külső-elülső részén dagadt be mindig anno. Valamint, ha sietek, kissé mintha bicegnék is.

    Szóval az lenne a kérdésem, hogy vannak-e olyan gyakorlatok, amik a meggyötört, laza szalagjaimat erősítenék?

  67. Jó napot kívánok.

    Én egy olyan 12 éves fiú vagyok, aki 5 éve hobbi szinten rendszeresen focizik.

    Sajnos azonban 3 héttel ezelőtt (2012.04.20.) eltörtem a bokám. Fekvőgipszet kaptam.

    A kezelő orvosom 4 héttel későbbre (2012.05.25.) hívott vissza gipszlevételre.
    A sporttal kapcsolatban 2-3 hónapot jósolt, hogy akkor folytathatom legkorábban.

    Jól mutatja, hogy a gipsz levétel mához 1 hétre (2012.05.25.) lesz.

    Mire kell Ön szerint számítanom? (járógipsz, bokarögzítő, gyógytorna)
    Járógipsz vagy bokarögzítő esetében hát hétig lehet a lábamon?
    A gyógytorna az már biztos. Ön szerint hány alkalomra számíthatok?
    Az Ön véleménye szerint mikor focizhatok újra?

    1anyuka
    Írta, hogy a fia 14 éves aktív kosárlabdázó. Sajnos azonban bokasérülést szenvedett. Ami után 1 hétre fekvőgipszet azután soft cast-ot kapott.
    Mi az a soft cast?
    Végül tudott játszani az Országos Döntőben? (Melyik csapatban játszik?)
    Az Országos Döntő a Diák Olimpiai Országos Döntő volt?

  68. Sziasztok!
    Én is remélem,hogy működik ez az oldal,bár válaszokat nem látok 2012-ben.Április 30-án fociztam,futás közben egy gödörbe léptem és “kiment” a bokám.Még aznap este baleseti,meg is röntgenezték,kizárták a törést,Akkor még nem volt nagyon bedagadva,ránézésre nem látszott nagyon semmi.Azt mondták 1 hét tehermentesítés,polcolás,jegelés,fásli.Aznap éjjel durván bedagadt ,de nemcsak kívül,a belboka is.3 napig volt ilyen állapotban,polcolta,jegeltem,csak enni meg mosdóba,fürdeni keltem fel.3 nap után szinte teljesen elmúlt a duzzanat,de közben kialakultak a véraláfutások a boka mindkét oldalán,mindenféle színű lett.A doki bokazúzódást írt az ellátási lapomra.1 hét után elmentem dolgozni gyalog,nincs messze,de hosszúnak tűnt,sántikálva tudtam csak menni.Oldalirányba nem tudtam mozgatni a bokám,és fájt,ezért visszamentem.Másik doki volt,megmozgatta óvatosan körbe,akkor nem fájt.Merev bokarögzítőt javasolt 4 hétig,azt mondta ,hogy csinálhatom a bokatornát.Lábbujjra nem tudok állni,óvatosan körözgettem,de az nem nagyon megy,sajnos gyalog járok dolgozni.Ma azt az utat 4szer tettem meg,és kicsit fáj.Remélem észrevette volna a doki,ha a szalag akár részlegesen is sérült volna,mert nem szeretnék nagyobb bajt magamnak a korai tornával,terheléssel.Minden nap tornáztam az utóbbi évben,hiányzik a mozgás nagyon.Szóval a kérdésem az,hogy gyalogolhatok-e rövid távon a bokarögzítőben és csinálhatom-e a bokatornát?
    Juli

  69. distalis articulatio talocruralis lateral dexter non recidiva

    distalis: szívtől távolabbi
    articulatio: ízület
    talocruralis: lábszár és bokacsont
    lateral: oldal
    dexter: jobb
    non: nem
    recidiva: megújuló, kiújuló

    A jobb láb felső boka ugróízületének nem kiújuló… Nem hiányzik maga az állítmány?

  70. Sziasztok,

    Két hete estem el az utcán,2 nappal a balatoni szabadságunk előtt. Egy hét fekvő gipsz, majd 4 hét járót kaptam.
    Az OBSIba vitt a mentő ahol egy arab doki volt az ügyeletes, semmit nem értettünk abból amit mond és egy orosz nő volt az asszisztense…SZERINTETEK? A Siófoki Kórházban mondták el, hogy részleges szalagszakadás, plusz az ugrócsontból letört egy darab.
    Könnyített gipszen kaptam (az én kérésemre…a gipszmester seftelt vele persze) és a járógiszen egyből mankó nélkül kezdtem el járni, mostanra pedig már mindent csinálok vele. Sőt már uszodában is voltam és usztam is, mert a műanyag gipsszel azt is lehet. Olvasva viszont ezt a forumot, lehet, hogy jobban kellene kimélnem? Van két kisgymekem, nem tudom máshogy, mert nincs segítségünk.
    Köszi, hogy van ez afórum egyébként, ezt böngészem egyfolytában és köszi a gyakolratokat, akkor gipszlevétel után hat héttel lehet elkezdeni?

  71. Kedves Edit és Harzol!
    7 hete sportolás közben (Kempo,földharc, letapadt a bokám miközben fellöktek,rámestek és egy óriási reccsenéssel kifordult/kitört..) weber C típusú bokatörést szenvedtem. A fibulám (a C típusra jellemzően tehát viszonylag magasan) hasadásosan tört+kitört belőle egy darab ill.a belbokámon a volkmann háromszög letört. Ez bokaficammal párosult, szalagszakadás a doki szerint elvileg nem volt, vagy legalábbis nem számottevő mértékben. Természetesen sürgősen aznap éjjel megműtötték. A külbokán lemez+ 8csavar, a belbokán 2db. tűződrót+feszítőhurok+1db. csavar. Még 1 hét és egy bizonyos hosszú rögzítő csavar kivételt követően kezdődik a terhelhetőség, a rehabilitáció, amely valószínűleg több hónap lesz. Az összes vasat 1 év mulva veszik ki. Eddig csak szigorú mankózás és lábfej “pipa” mozgatás és újjbekarmolás volt. Arra gondoltam, hogy majd miután már maximálisan megterhelhetem a bokám, azaz a csavar kivétel után két héttel vennék egy dynair ülőpárnát és azzal fokozott terheléssel végeznék boka nyujtó-erősítő-egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat. Mi a véleményetek ill. milyen gyakorlatot javasoltok, megéri-e beruházni erre a csecsebecsére?? Én azt gondoltam igen, mert hosszú lesz a gyógyulási idő és úgy tűnik hogy ezzel az eszközzel olyan hatást lehet elérni amit mással nem.

    Előre is köszönöm a válaszotokat!
    G.Krisztián

  72. Sziasztok, én annyit szeretnék kérdezni , hogy ezeket a gyakorlatokat végezhetem énis (DONGALÁB -AS VAGYOK MINT KÉT LÁBAMMAL). Rengeteg műtétem volt de mindig ugyan abba hajóba evezek. Ha valaki tud valami eredményes tornát kérlek üzenjetek.: e-mail cimem:

  73. Sziasztok, én annyit szeretnék kérdezni , hogy ezeket a gyakorlatokat végezhetem énis (DONGALÁB -AS VAGYOK MINT KÉT LÁBAMMAL). Rengeteg műtétem volt de mindig ugyan abba hajóba evezek. Ha valaki tud valami eredményes tornát kérlek üzenjetek.: e-mail cimem: levai.marton@hotmail.com

  74. Szia harozol nekem bokarepedésem volt voltam masszornel o azt mondta hogy jovoheten(5.hét lesz) elkezdhetek edzeni van bokatartóm a gyakorlatokat végezhetem bokarepedśnél is ? olvasás kozben elkezdtem kipróbálnni a gyakorlatokat de a bokám kattogott , ez gondot jelent ?

  75. kedves harzol,miután orvosi tanácsot keveset kaptam, a netet böngészve találtam profi oldaladra. 17-én este külső bokaszalag szakadást szenvedtem.3 nap fekvőgipsz után bokarögzítőt kaptam további majd´ 6 hétre. Pedálozhatok amennyire megy – szinte semmi, a dagadás miatt -,majd 6 hét múlva kontroll. Rálépni még nem tudok, nem is tudom, lehet-e.mankózom. 20 napig kell véralvadásgátlóval szúrni magam.napi 2x diclofenac-kal kenem. kérdésem:mikortól szabad rálépnem?vagy már kellett volna?az achillesem fáj a pedálozgatástól -igaz, ezt nem viszem túlzásba a fájdalom miatt.gyógytorna előtt milyen mozgás megengedett?előre is köszönöm a válaszodat!

  76. sziasztok!gyors elmesélném a történetemet és kérdeznék is töletek!

    Bercinek hívnak.8 hete egy esti focin rosszul érkeztem,ahogy átugrottam az elébbem vetödő kapust.nagyon nagy fájdalmam volt és kb 1 percen belül óriásira dagadt a jobb bokám éreztem,hogy baj van mert reccsent egyet és elég hangos is volt a reccsenés.gyors bevittek a békéscsabai baleseti sebészetre,ahol megröntgenezték megállapitották hogy nincs törés,sem leválás.részleges bokaszallag szakadást szenvedtem.
    nem gipszeltettem be,hanem egy bokarögzitöt vásároltam másnap az eset után.óriási fájdalmaim voltak az elsö éjjel.
    a baj ott kezdödött hogy rá 1 nappal lagziba kellett mennem éshát ahogy szokott lenni múlatunk és nem éreztem a fájdalmat…
    utánna 2 hétig pihentetem nem csináltam semmit vele…
    aztán jött még egy végig éjszakázás…hát ott sem volt igazán kimélve..
    eltelt 4 hét elkezdtem tornáztatni de csak óvatosan néha kis kocogás…visszamentem dolgozni kicsit fájt de nem volt vészes…
    7 hét után beáltam focizni 10 percre egy nagypályás bajnokin éreztem hogy nem az igazi de nem volt vészes..
    ahogy megpihent nagyon fájt és úgyérzem sosem gyógyul meg ugyanúgy duzzadt nehezen bírom mozgatni.
    arra kérlek benneteket,hogy adjatok nekem tanácsot,hogy mit tegyek,mert az orvosok nem mondanak semmit nemakarnak beutalni sehova..sánta vagyok nemtudom használni a jobblábam és még szeretnék focizni!
    köszönöm,hogy végigolvastad,és elöre köszönöm hogy megtisztelsz a válaszoddal
    tisztelettel:lukács Bertalan

  77. Lukács Bertalannak!
    A sok korábbi sportsérülésemből fakadó tapasztalatom alapján válaszolok neked. A helyedben kierőszakolnék még egy röntgent, de ezúttal lehetőleg egy másik orvos vizsgáljon meg.. A szervezetünk olyan mint egy bonyolúlt mechanikai szerkezet. Ha egy alkatrész meghibásodik akkor nem működik jól az egész és egy idő után még több alkatrész elromlik amiatt az egy miatt. Szóval az eltorzulással meg a sántítással az a legnagyobb gond, hogy mivel nem tudsz normálisan járni ezért ez egy idő után sok más problémát is okozhat…ezért kell szakemberhez fordulnod! Ha kiharcoltad az újbóli röntgent/viszgálatot akkor talán már okosabb leszel, de valószínű hogy elkél majd egy gyógytornász segítsége is, mert ők még a legelcseszettebb alkatrészeinket is felélelesztik 🙂 A futást én egyelőre hanyagolnám mert nagyon megterheli a sérült bokádat,így több kárt okoz mint hasznot. Ja és ne csokizz! Biztosan meggyógyulsz! 🙂 Üdv!

  78. Sziasztok! Nekem 3 napja fociedzésen szakadt el a külső szallagom(boka)(aláfordult reccs). ma már szinte allig van megdagadva és nem is fáj eggyáltalán ha előre hátra mozgatom(oldara csak kicsit mertem de arra se fájt . Gyógymód polcolás pihentetés jég bioptron lámpa bokarögzitö estére hideg víz meleg viz váltakozása 15 percenként . Voltam reflekszológusnál is másnap gondolom az is nagyban hozzájárul-e szép eredményhez.meg a pozitiv gondolkodás ennyi jha és estére bekenem pasta cool-lal erre rakok ezüstcolloidba mártott zsepiket erre follpack erre fásli erre bokarögzitő

  79. Sziasztok!

    A következő kérdéssel fordulok hozzátok:
    tegnap múlt 4 hete, hogy kosarazás közben egy leérkezés után aláfordult a jobb bokám és (a sürgősségis orvos szerint) részleges külső bokaszalag szakadást szenvedtem. Röntgen volt, törést nem állapítottak meg. Két napig rálépni nem bírtam,üvölteni tudam volna a fájdalomtól. a 3. nap viszont picit már csoszogtam. kb. 1 hétig,felkelés után fájt reggel,amikor ráálltam,aztán elmúlt.
    Viszont ami zavar, hogy most, 4 hét elmúltával is be van dagadva, reggel alig,estére elég jól. Bokarögzítőt két hétig hordtam, de utána már nem,mert anélkül sem fájt a séta. Szerintetek meddig kell hordani azt a rögzítőt?
    Mikor szabad újra elkezdeni mozogni,futni?
    A bokám mozgástere beszűkült, minden irányú erős hajlításnál feszül,és mint írtam, meg van még dagadva.
    Szerintetek ez normális? Jegelni érdemes még, ha nem fáj,akkor is?
    Köszi a válaszokat!

  80. Szia/Sziasztok!

    Velem is hasonló eset történt, mint Szilveszterrel. Pontosan ma 4 hete, hogy előbb fejeztem be (itthon) néhány fokkal a lépcsőt, mint kellett volna 🙂 Mentő vitt be a Jánosba. 2 hét/2 kg-os (!) fekvőgipsz + 1 hét járó… 🙂 Azt hittem, megőrülök… Szerencsére középen szét volt vágva/nyitva, így meg tudtam egy kicsit hackelni és néha-néha levettem. A lényeg, hogy a 3. hét végén, megkértem a doki bát, vegye le. Nekem is bokarögzítőt írt fel, és a kórházi jelentésre azt írta, 4 hétig kell viselni, utána fokozatosan elhagyható. Kb. 1 hétig hordtam is minden nap, de aztán végre lábra tudtam állni, és elhagyhattam a lakást. Mivel a cipőbe lehetetlen betuszkolni, így végképp befejeztem a “macerát”. És ahogy kell: reggel elfogadható méretű, aztán estére szinte eltűnik a bokám 🙂 Természetesen még kissé bicegek. Van mit javulnia (feszül rendesen…) Ja! És 40 nap szuri (Clexane) Azt hittem, már bőven gyógytornászhoz kellene járnom, de hála a világhálónak, megtaláltam az oldalt 🙂 Meg is nyugodtam, hogy van még 2 hét pihenőm 🙂 Köszi a tanácsokat mindenkinek, és akinek szükséges: jobbulást! 🙂 Üdv! Moonee

  81. Sziasztok!

    Január elsején egy rossz lépés következtében részleges bokaszalag szakadást szenvedtem (legalábbis részlegesre következtetek, mivel a doki csak annyit mondott hogy bokaszalag-szakadás, de mivel nem kellett műtét, így gondolom részleges). 1 hét fekvőgipszet kaptam, és 5 hét bokarögzítőt, 1 hét múlva levehetem azt is, de még mindig elégg fáj, főleg most a napokban kezdett el, eddig még elvoltam vele.. nem tudom hogy ez mennyire normális, be is van még dagadva kicsit, és eléggé korlátozott a mozgás, pl. ha fekszem, és “lefelé” próbálom nyomni a lábfejemet, kb. semennyire sem sikerül. Azért szerintem elmegyek az orvoshoz, hogy mit mond rá… valami észrevétel ezzel kapcsolatban?
    Köszi előre is 🙂

  82. Sziasztok!
    November 24-én megcsúsztam, magam alá fordult a bokám, reccsent egy nagyot. Részleges bokaszalag szakadást állapítottak meg, kenőcs, pihentetés, jegelés. Amit már más is említett, egy hét múlva őrült vádlifájdalom, azt hittem, hogy trombózis, mivel semmilyen szurit egyebet nem kaptam. Irány a kórház ismét, vizsgálat, véleményük szerint belső zúzódás (izomsav??), mivel eddig pihentettem nem éreztem, csak most, mivel elkezdtem egy hét után dolgozni.
    Jelenleg 9 hete történt, de még mindig fáj a bokám. Tegnap visszamentem rákérdezni, közölte velem az orvos, hogy ne aggódjak, neki is egy éve fáj a bokája, nem tud futni, ugrálni. Ennyi. Kijöttem leforrázva.
    Szerintetek most kihez forduljak? Köszi

  83. Csáó! részleges bokaszalag szakadásom van, 2 hétig volt fekvőgipszem. ma levették és felírtak bokarögzítőt, de csak holnap tudom kiváltani. mankózok nem hasznalom a bokám. szeretnék minél hamarabb focizni. de előtte erősítenem kell. pont meg is találtam a legjobb erősítő gyakorlatokat. köszönöm! 🙂 komolyan veszem a tornát mert szeretném elkerülni a jövőben az ilyen sérüléseket 🙂

  84. Sziasztok! A kérdésem nem teljesen ide való, de Achilles-ín szakadás esetén is alkalmazhatóak ezek a gyógytorna elemek?

  85. Sziasztok! Nekem súlyosabb bokasérülésem van, :/ jobb bokámba 2 szalag is elszakadt… május 30. án veszik le a gipszet amimajdnem 2 hónapig volt a lábamon. Ezek a gyakorlatok számomra is hasznosak leehtnek?

  86. Sziasztok! Látom, már elvesztette az interaktív jellegét az oldal, megosztom én is, mi van velem.

    4hete foci közben csúnyán kiment a bokám, hallottam is a reccsenéseket 🙁 Másnap sztk, rtg negatív, de beküldött a balesetire, mert csúnya volt a bokám, s szalagszakadásra gyanakodott. A fiumei-n nem voltak vmi kedvesek, kaptam 1 hét fekvőgipszet, utána vissza, majd “már ráncosodik” jeligére felírt bokarögzítőt, s 3hét múlva már menjek gyógytornára, s éjszakára el lehet hagyni a rögzítőt (azt már 2 hét után). Elég lassan gyógyult, s az achilles-nél furcsa tapintású és érzésű volt: hosszanti dudort éreztem, mintha egy szalag lenne a bőr alatt. Úgy döntöttem visszamegyek (ez egy hete volt), azt mondta, hogy vérömleny, s nincs gond, s jövőhéten menjek tornára. Eléggé kétkedve fogadtam a dolgot, nekem nagyon úgy tűnik, h sz@rnak az emberre 🙁
    Ami zavar, hogy 4. hét van, elvileg kéne mozgatni, amit teszek is, de egyszerűen félek terhelni. 🙁 Ráállás közelében sem vagyok, miközben sokszor olvastam itt, hogy járás stb. Kíváncsi vagyok mit mondanak majd a tornán, holnap megyek. Ha rá akarok állni, fájni kezd, esély sincs, hogy sikerüljön, elég elkeserítő 🙁 Nekem liotont íratott fel, jó drága, egyelőre nem gondolnám, h különösebb hatása van (persze lehet…) Közben szakmai gyakorlatra kéne mennem, el is halasztottam a kezdést, de ki tudja mikor állok végre lábra :/ Az itt olvasottak alapján nem is kéne terhelnem még, torna is 6. hét után… édes istenem, csak ne kelljen az embernek a magyar egészségügyre szorulnia! (tisztelet a kivételnek) jobbulást!

  87. Sziasztok! Én a munkahelyemen estem el dec.18-án; másnap sebészet, ahol megállapították, hogy rándult és húzódott. Rettenetesen be volt dagadva a külbokám, illetve egy kissé a mai napig is és csúnyán el van színeződve. Jegeltetnem, pihentetnem kellett, illetve bokarögzítőt hordtam 2 hétig. A mai napon azt mondták hétfőtől mehetek dolgozni. Elmondtam az orvosnak, hogy tulajdonképpen igen megterhelő fizikai munkát végzek, nehéz súlyokat cipelek, illetve hatalmas raklapokat huzigálok egy raktárban…azt mondta akkor is mehetek. Nem vagyok egy anyámasszony katonája, de még egy kiadós séta után is fáj, lépcsőn lefelé pl. még nem tudok menni, nem mozog rendesen…. Nem lehet ettől rosszabb, hogy hétfőtől már hirtelen ekkora mértékű terhelést fog kapni a frissen gyógyult bokám? Nem kellett volna előtte 1-2 alkalmas gyógytorna? Köszönöm a választ és jobbulást mindenkinek!

  88. Sziasztok!én 5 napja szenvedtem bokasérülést rosszul léptem a járdán…-_-” részleges szakadásom lett meg az volt a papírra írva hogy 21 fokban nyílt meg a bokaízületem…kaptam bokarögzítőt….a kérdésem a következő lenne:Mikor futhatok újra (,egyébként most májusban mentem volna futóversenyre),szeptemberben szeretnék a Viviccitá félmaratonon részt venni, szóba jöhet a dolog?és mennyire terhelhetem séta?Biciklizés?Vagy most hogy tartsam magam formában?A válaszokat előre is nagyon köszönöm!^^Mindenkinek jobbulást kívánok!

  89. Sziasztok!Leírom a történetemet,hátha segíthet sokaknak!
    2014.aug.28-án szenvedtem részleges külbokaszalag szakadást,aznap doki,rtg,bokarögzítőt írt fel receptre 5500ft volt,az a fűzős fajta!Felírt flectort de ki se váltottam mert egy tanácsra,vettem Feketenadálytő kenőcsöt!Polcolás,nappal rögzítő,jegelés napi 5-6-szor és ennyiszer is kenegettem!1 hét alatt lement a dagadás!Ezután kontroll,jegeltem kb. 1 hétig és kenegettem,azóta nem dagadt be!2.Hétben is csak akkor,ha sokat mentem lábujjhegyen,akkor is a lábfejem.Nos nem mentem vissza a dokihoz,hanem egy másikhoz mentem vissza a közelség miatt,kértem a gyógytorna felírását!Nos el kell mondjam összesen 4 hétig hordtam rögzítőt,4.hétben már alap tornamozdulatokat csináltam,aminek köszönhetően az 5.hétben a gyógytornásszal már álló gyakorlatokat csináltam.Napi 3-4-szer.Ennek köszönhetően rohamosan javult a mozgásom!Ott tartok most az 5.hét után hogy a házban szabadon járkálok,rögzítőt csak hosszabb utakra hordok.Csak a talpélre terhelésnél húzódik,valamint a 3.tornánál a lábfej körzésénél,ez is egyre jobb.Összegezve azt mondom,nem kell feltétlenül megvárni a 6.hetet,előtte is lehet elkezdeni a tornát,hogy erősödjenek az izmok és más szallagok.Gyógytornászom mondta is,hogy ne magyon hordjam már rövidtávon mert a többi szallag is legyengülhet…
    Remélem segítettem.
    Üdv, Levi

  90. Sziasztok! Fiamnak mint utólag kiderült bokaszallag szakadása volt 3 hónapja, mondhatom hogy élsportoló, teremfocizik és nagypályázik. Amikor edzésen megsérült haza jött busszal, de azonnal vissza vittük a kórházba és azt montdták hogy csak zúzódás, persze rá se tudott állni, kiírták azt a fűzős boka rögzítőt, itthon pihentette , de most hogy intenzívebben elkezdődtek az edzések amikor “kitámaszt” fáj neki visszavittem a kórházba és most egy nagyon rendes doki mondta meg hogy 3 hónapja nem zúzódott hanem szakadt, a másik elég nagy orvos 3 hónapja félre diagnosztizálta, műtétet így utólag nem javasolnak már, szertném kérdezni hogy a bokatorna így 3 hónap után elkezdhetőe ? Vagy tud e valaki valamit javasolni hogy teljesen meggyógyuljon mielőbb, mert a sportot nem szeretné a fiam abbahagyni. Nagyon elvolt ma keseredve…. 🙁

  91. Sziasztok! 3xos bokatörést szenvedtem külső- belső boka, csontvillatörést. Gondoltam jól kezdem az évet Boldog Új Évet. szörnyű fájdalmam volt és van még mindig. Műtöttek. Fémcsavart 2 db ami 10 cm-es tüződrótokat és fémlemezt ültettek be a bokámba. 2 hónap telt el a fájdalmam nagyon erős elég sántítva járok, de csak a lakásba utcán még
    nem tudok menni főleg a gyógytornára sajnos nagyon messze van. 6 hétig fekvő gipszem volt, utána járót nem kaptam csak járókeretet. Használtam 2 hétig, utána meg kellett próbálnom egyedül járni, ovosi utasításra, ami nagyon fájdalmas és félek. kimélem, pihentetem, jegelem mert nagyon dagadt. a nap felében polcolom, pihentetem és tornáztatom a lábam. Amit tudok csinálni a lábfejemmel integetni, forgatni. masszírozni. nem tudom, hogy lehet- e langyos vízben tornásztatni, vagy csak jegelni lehet. Ha tudtok segítsetek, hogy milyen gyakorlatokat tudnék csinálni még. Ja és + bedagadt a térdem, olyan mint egy fél labda. Azt diclac krémmel kenegetem, hol jobb hol rosszabb. Hát ez a kis történetem és nagyon várom segitségeteket, hogy mit tehetnék még, hogy a fájdalmaimat csökkentsem és jobban tudjak járni. Az orvosok, gyógytorna messze van, csak taxival tudnék, de ezt nem tehetem, anyagilag. Köszönöm türelmeteket és várom szíves válaszotokat Márti (egy szendvedő)

  92. Sziasztok. Én el aludtam a bokám. Tegnap éjjel, gondolom in nyulas történt nagyon fáj még fekvő helyzetben is. Nagyon nehezen tudok rá állni. Valaki még járt így? Köszi a válaszokat,,,, sziasztok

  93. Szia Zoli!
    Olvastam a kis blogodat, ha még él ez az oldal a segítségedet kérném, mivel a kórházban és egyéb helyeken eddig csak rossz tapasztalataim vannak.
    Külső-belső részleges bokaszalag szakadást diagnosztizáltak, igaz három orvos is csak megnézte, és a tapasztalatukban bízva hiszem, hogy jól is látják. Ez most lesz 5. hete. Egy hét fekvőgipsz, aládagadt, majd aircast, szokásos procedura!
    A mai napig nem tudtam ráállni a lábomra, a belső részen feszül nagyon!
    Ezen idő alatt milyen tornagyakorlatokat végeztél, mert annyira merev a bokám és nem terhelhető, hogy 6 hét utáni programodat nem tudnám csinálni!
    Duzanat már szépen lement, kissé pöffedt, véraláfutások is elmúltak!
    Kérlek, ha van valakinek valami frankó tehermentes bokaprogramja, írja már le nekem!
    Köszi mindenkinek!

  94. Szervusz Zoli,
    Idén Októberben egy kedves autós nőnek köszönhetően kissé hamarabb kellett letennem a motort. Gyönyörű nyílt lábszártörésem volt, most itthon tengődök és gyaníthatóan elkezdett beszűkülni az achillesz ín. Volna esetleg valami jótanácsod a gyógytornász mellé, hogyan lazíthatom és nyerhetem vissza a lábfej normális mozgásterét?
    Előre is köszönöm! 🙂

  95. Sziasztok! Más… Bal kezem és lábam bénult 3 éve… Achillesem megrövidülve, bokám gyenge. Sokáig peroneus emelőt hordtam. Azòta járok rendesen, csak gyenge maradt a bokám. Van erre erősítési mòd? Előre is köszönöm!

  96. Sziasztok!
    Külső, részleges boka szallag szakadásom volt 11 hete. Bicegve, fájdalmak közepette már bírok menni. Lábfejemmel a “pipálás” le-fel mozgatás megy, de oldalra semmi. Illetve csak egyenletes talajon, betonon tudok járni. 4 hét fekvőgipsz, 3 hét bokarögzítő volt. Gyógytorna nem. Szerintetek ennyi idő után ez még normális? Van valami tanácsotok?

  97. Ez évben július 11 én el töröt a job bokám és a három szög is sérült ezért mütötek drót meg csavart raktak bele 9 napig fekvö gipsz majd járó gipszet kaptam most pénteken le szedték a járó gipszet azt mondták tornáztatni kel gyogytorna nem kel hogy tórnáztasam fáj még terhelem az igaz de csámpásan megyek segitség kéne meg köszöném Zoli magának meg jobulást

  98. Sziasztok! Ma 4 és fél hete hogy külboka törésem volt. Még járócsizma van rajtam. Azt szeretném kérdezni hogy végezhetek szobabiciglin feladatokat. Köszönöm a válaszkat.

  99. Külső belső boka törésem lett mert “félreléptem”. Megműtötték.! 4 hét fekvő gipsz semmi terhelés. Most egy hete járógipszem van csak otthon járkolok és részlegesen terhelem csak a bokám. Ugy érzem a bokám napról napra jobb. Az első ráálásnál iszonyat fájt mára csak néha belenyilal. Ja és egyre többet is képes vagyok vele állni. Főzők mosok takaritok már. Azonban érzem hogy gyengülök a sok fekvéstől. Mielőtt eltörött igen aktiv életet éltem. Napi 12-14 óra munka,sok menés, és uszás hétvégeken. A kondim nagyon jelenleg ,egyre gyengébb. A kérdésem: lemehetek -e konditerembe kar edzésekre meg a másik lábam erősiteni. Vagyis átmozgatni magam nem terhelni.

  100. Nem tudom, hogy megy-e ez az oldal, remélem megy.

    12 éve futottam és részleges bokaszalag szakadást szenvedtem. Azóta is futottam és már nem fáj a lábam.
    Mit tanácsoltok?

  101. Üdv.
    Nekem kb egy fél éve történt, hogy kosár meccsen ki ment a bokám elég csúnyán.
    Ez a baleset úgy volt, hogy az utolsó pár percben ahogy támadtunk, nálam volt a labda és nagyon szükségünk volt a pontra ezért ahogy betörtem, a két védő összezárt előttem én pedig azon al fel ugrottam és rádobtam a labdát, csak sajna a leérkezéskor az egyik védőnek a lábán landoltam úgy, hogy nem talppal, hanem kicsit a lábfejem élével.
    Bementünk a kórházba ahol persze nem tudták meg állapítani, hogy ez most részleges vagy teljese szakadás, de mivel tudtam rajta járni vmennyire így gondoltuk csak részleges.
    Voltam egy hétig fekvő gipszbe, majd 3 hétig ilyen soft-cast gipszbe. Egy hónapig jártam gyógytornára, de közbe el kezdtem ujra az edzéseket, futásokat. Egy ideig érzékeny volt a kinti futásra, mert egy hosszabb táv után a síp csontom be durrant és le kellett nyujtanom mindig utána.
    Hála ez már elmúlt, de ami engem zavar, hogy szinte minden nap mikor felkelek, érzem, hogy kicsit fáj, olyan mintha húzódnak a szalagom vagyis inkább mintha feszes lenne.
    Mivel rendszeresen edzek, minden héten van meccsünk, ezért mindig be melegítek előtte rendesen és utána vagyis a meccs közben semmi bajom nincs. Majd utána egy kicsit érzem, hogy el fáradt. Olyan mintha a bemelegítéssel le nyújtanam a feszülő szalagot amíg folyamatos mozgás és terhelés alatt van semmi baja nincs.
    Mindenképp el akarok menni vele egy magán dokihoz.
    Nem tudom én se, hogy működik még ez az oldal, de ha igen valakinek volt már ilyen?
    Bármilyen tanácsot elfogadok.
    Előre is köszönöm!

  102. sziasztok
    Nekem kb 2 honapja sikerült ugy lelépnem a teraszról hogy 1 óra orditás után sikerült felhívnom anyum ,hogy gáz van . Ez nagyon fáj… de orvoshoz nem mertem elmenni inkább otthon maradtam és probáltam diagnosztizálni mi lehet a baj… egyre nagyobbra dagadt lilult ,szürkült .. Ahogy telt az idö a fájdalom a belsö térdbe is brutál volt a vádlimba is átment brutál vádligörcscsel …vettem rögzitöt ,krémeket… de 2 honap elteltével is fáj bár én nem kiméltem annyira 2 hét után már napi 20 km tekerés ,sok sétálás… persze fájt rendesen és a belsö boka is bedagadt söt néha az fájt jobban..most elmentem háziorvoshoz aki röntgenre utalt ahol mondták ,hogy a szalagokat nem látják csak a csontot.. hát mondom szuper azzal sokra megyek. szoval a csont nem törött viszont ha eröltetem bedagad és merev lesz a külsö bokám ,szuro érzés is elöjön a bokarészen . Futni ,ugrani nagyon fáj nem is tudok… Szerintetek részleges vagy teljes szakadás? Röntgenen azt mondták az ultrahang drága idöpont 2-3 honap mulva lenne ha szakadt ha nem ugyse tudnak semmit csinálni mert össze nem varják mert ugyis megint elszakadna…

  103. Sziasztok!

    Remélem, még jó ez a weboldal!

    Nekem 2008. jún. 9-én stroke-om volt! 3 órán belüli kezelés helyett, csak 5 órával később vették észre, pedig a Péterffy utcai stroke-központban voltam!
    Utána még agyvérzés, szóval féloldali (jobboldali) bénulásom volt! 29 évesen! Most már jobban vagyok, és részmunkaidőben vissza tudtam menni dolgozni!
    Van ami még visszamaradt, de a lényeg, hogy tornázással mindent visszaszereztem, újból megtanultam beszélni, írni, olvasni, az idegennyelvek is visszajöttek (eszperantó, angol, német, orosz)!
    A bokám még nem az igazi! A lépcsőn is tudok menni, de még nem az igazi!
    Tornázom is, de még mindig a bokám belső része nem az igazi!
    Mit csináljak?

  104. Kedves Mindeki!
    Végig olvastam sok hozzászólást, de bizonytalan vagyok a saját ügyemet illetően. Kb, 2- és fél hete történt futás közben. Nem éreztem akkor semmi különöset, utána éreztem húzódást, szúró fájdalmat a bokám körül. Másnapra betagadt, de nem színeződött el. Boka felső részén éreztem fájdalmat. Kedden elmentem a balesetire, ahol bokarándulást, húzódást állapítottak meg. Tanács kenegetés, borogatás, jegelés volt. Pihentettem néhány napig, jobbnak ítéltem meg, de piszkosul fájt a nap végére, akkor újra elmentem másik orvoshoz, ő már felírta 3 hétre a bokarögzítőt, ezt hordom már bő 1 hete, Igyekeztem nem kimenni, de gyógyszertárig elbicegtem, sajnos a boka alatti rész érzékeny, terhelésre fájdalmas még minding. Elszíneződést nem látok rajta. Röntgenezték és átmozgatta a bokámat, hogy van- e szalagszakadás.
    Elkezdtem utánajárni, hova is mehetnék gyógytornára, viszont kontrollra is szeretnék menni, mert terhelésre nem reagál jól, talán kevésbé fáj, mint az elején, de többet is pihentettem.
    Milyen jelekből gondolhatok arra, hogy esetleg valami rosszabb történt a bokával? Még otthon vagyok, de lassan kéne mennem dolgozni, viszont a mozgás nem megy úgy, ahogy sz eretném.
    Tanácsotokat előre is köszönöm.
    Üdv,
    Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.