Külső Keleti Körút – Ne az erdőkön át!

Eddig nem nagyon ragadtattam magam edzéseimtől nagyon elrugaszkodó bejegyzés írására, most azonban mégis megteszem. Életem legtöbb kilométerét alighanem a Péter-halmi erdőben futottam le és most ezt az erdőt egy 2×2 sávos gyorsforgalmi úttal kívánják kettévágni a közepén, akárcsak a másik két dél-pesti erdőt, a "Kőhíd"-at és az "Indián-domb"-ot.
Nem tudom mit érek el vele, de az alábbi hozzászólást elküldtem a XVIII. kerület által üzemeltetett Külső Keleti Körút (KKK) weboldal fórumába. 
Itt lakik Budapesten 2 millió ember egymás nyakán. Budán még csak-csak megoldható, hogy az ember "éljen is" és szabadidejében a természetben tartózkodjon, de a pesti oldalon ez már nehézkes.
 
Dél-Pesten mindössze 2 nagyobb zöldterület van, elvileg mindkettő parkerdő. Az egyik a Halmi-erdő, a másik a Keresztúri-erdő, mely a repülőtér és a Kerepesi temető között terül el. A Külső Keleti Körút ezt a két zöldterületet szelné keresztül, méghozzá mindkettőt a közepén. Nem a széléből csípne le, hanem pont a közepén kettévágva elszigetelné a részeit. Se gyalog, se biciklivel nem lehetne egy nyugodt délutánt eltölteni ezekben az erdőkben, mert az amúgy sem óriási erdőkben az ember pár száz méter után egy áthatolhatatlan útba botlana és ezen aligha segítene egy jelzőlámpa, vagy felüljáró.
Az erdő szélén utcák vannak, házakkal és autóforgalommal. Mikor beljebb ér az ember, most még talál egy kis nyugalmat. Ha ez az út megépülne akkor hasonló helyzetben aligha halkulnának el az erdő széli zajok. Beljebb érve máris az orrunk előtt lenne a Külső Keleti Körút és annak dübörgő forgalma. Kamionokkal, szmoggal és hangzavarral…
 
A most tervezett út biztos javítana valamit a közlekedésen, de vajon az-e életünk célja, hogy közlekedjünk? Nyilván nem.
Ellenben aki kertvárosba költözik az valószínűleg szeretne valamit élvezni is a kertvárosi jellegből. Ha az lenne a legfőbb célja, hogy 3 perc alatt bent legyen a munkahelyén akkor alighanem nem itt lakna.
Az úthálózat fejlesztésének millió módja van, ám egybefüggő, nagyobb területű városi parkerdő kialakítására még nem volt példa sehol a világon. Ha ezeket az erdőket kettévágják, akkor a pesti zöldterületek végérvényesen kárt szenvednek és soha többé nem lesz a városnak ezen a részén egy nyugodt zöld folt, ahová el lehet menekülni a város zaja elől.
 
Az út erdőket kettészelő nyomvonala melletti döntésben mint mindig, most is a pénz volt a legfőbb szempont. Fákat kivágni olcsó, nem csökken az út melletti telkek ára és a lakosság is jobban védi a saját házát, mint a közös erdőt.
Hosszú távon azonban úgy gondolom ez a legrosszabb és egyben legdrágább lehetőség. Azt amit most az erdők kettévágásával elveszíthetünk nem lehet pótolni.
A tervezett útvonal térképe:

 
Arra kérek mindenkit, – aki valamennyire is egyetért azzal, hogy az erdők megóvása fontosabb egy újabb út megépülésénél – , hogy véleményének adjon hangot. Akár itt is, de méginkább a KKK fórumában!

“Külső Keleti Körút – Ne az erdőkön át!” bejegyzéshez 22 hozzászólás

 1. No úgy tűnik az a KKK fórum vagy nem működik jól, vagy cenzúráznak, mert a hozzászólásom eltűnt. Remélem majd előkerül.
  Aki nem találja az ne magában keresse a hibát. 🙂

 2. Hát igen, Tatabányán is hol kellett bevásárlóközpontokat építeni? a Harmincévesek Parkjába, az újvárosi strand, a tenisz és focipályák helyére. Vidéken van legalább alternatíva, de Pesten… A legtöbb park (ha még nem építették be) tele van szeméttel és kutyával.
  Üdv’
  Zoli

 3. Csont gusztustalan, amit művelnek ebben a városban. Várostervezés és hasonló fogalmak totálisan ismeretlenek azokban a fejekben, akik ezt tervezik. De a felelőség sokkal nagyobb ott, ahol ezekre a tervekre rá is bólintanak.
  Nagyon kiváncsi lennék , hogy az európai nagyvárosokban Budapest hol áll zöldterület ügyileg. Ha jól sejtem katasztrófálisan.
  (Kerestem. Nem sokat tévedtem. Bár van rosszabb is.
  index.hu/politika/belfold/budapest/zoldbp8721)

  Nem is teljesen értem, miért van szükség erre a körútra.
  Egyrészt hamarosan(ez Mo-n pár évet jelent) átadják az M0ás ezt a keleti szakaszát, ami 2-3 kilométerre futna párhuzamosan(!) ezzel a tervezettel körúttal.
  Másrészt nem is tudom pl keresztúr esetében miért van olyan ordítóan nagy szükség egy körútra. Keresztúron inkább azt látni, hogy a belső kerülteke felé tartó utak vanak szétterhelve. A Cinkotai, Bakancsos, Táncsics utcák koránt sincsenek annyira túl terhelve, ami indokolná a XVII. kerben ezt az utat.

 4. Szia Zoli,
  van egy szervezet a 18. ker.-ben, amelyik vehemensen küzd a trancsírozó körút és a komposztáló ellen, mert a kettő szorosan összefügg… velük kellene beszélni, de nem tudom a nevüket, te tudod?… végső esetben pedig ki kell menni tüntetni… én ha kell odakötözöm magam egy fához, ahogy a világon a zöldet a zöldek meg szokták védeni…
  Szabolcs
  ui. mostanra jött rendbe a térdem (tisztán 3 hét esik ki), a múlt héten orvosnál is voltam, de még várok három napot, és a hétvégén már megyek versenyre…

 5. Valami közhasznú környezetvédelmi civil egyesület a nevük.

  Weboldaluk: http://www.korgyuru.shp.hu

  Ja és a nyomvonal a térképen csalóka, mert a pontosabb tervek szerint nem ott megy és még jobban ketté szeli az Indián-dombot és a Kőhidat (nagy PDF): http://www.keruletkorut.hu/_site/doc/text20241/ii_utem/j1_kornyezetalakitas_atnezeti.pdf

  Továbbá azóta felfedeztem, hogy épülne pár bekötőút is, többek közt a Flór Ferenc utca is kiszélesedne az erdő kárára.

 6. akkor majd a verseny után még beszéljünk…
  és kösz a linket… a napokban tartanak lakossági forumokat…
  még egy kérdés: a pilisi parkerdő simán engedélyezi ezt?! erről tudsz valamit?

 7. Alapvetően teljesen és tökéletesen egyetértek veled, a felháborodásoddal… Ezt nem is akarom tovább ragozni, ha aláírást gyűjtesz, akkor én írom :o)

  Viszont! Ezen a következő mondaton (amit írni fogok) sokat gondolkoztam, hogy ide vessem-e, mert ezzel esetleg tompítom a nemes cél felé vezető küzdelmed hitelességét, mivel utalást teszek némi kettős mércére!
  Tehát arról van szó, hogy hová dobtad azt a sokszor hangoztatott nagy “diktáljon mindent a piac (=pénz), mert az az igazi” elvedet. Valószínűleg itt is erről van szó. Remélem ez a mostani eset, ami igenis egy más irányú gondolokodást, szemléletet váltotta ki belőled, ezentúl egyéb kérdésekben is mérsékeltebb véleményre sarkal.

  üdv, f.

 8. Szabolcs!
  Pilisi Parkerdőről semmi infóm. Hacsak az nem, hogy szép táblákat helyeznek ki szerte az erdőben, amiben bemutatják az erdei élővilágot, aztán utána tarra vágják a fél “park”erdőt. 🙁

  Ferenc!
  Ha valamit szeretnék elkerülni, akkor az, hogy itt politizáljunk.
  Véleményem sok mindenben van, de azt nem pártok, vagy politikai irányzatok alapján döntöm el, hogy mit gondolok. Gazdasági kérdésekben általában liberális véleményen vagyok, drogok-oktatás-család témában általában konzervatív véleményen, ebben a kérdésben meg “zöld” vagyok és még sorolhatnám. Nem is változatok azokon egykönnyen. Most sem. 🙂

  Ezt a konkrét esetet is csak azért hoztam itt elő, mert Dél-Pest mindhárom tájfutó terepét tönkretenné az út és arra kérlek (nem csak téged, hanem mindenkit), hogy másfelé ne is nagyon kalandozzunk el. Ha akarod személyesen elmondhatod.

 9. Dehogy is! Már sokszor elmondtam, meg te is nekem :o)
  Éppen ezért nem is próbáltam túlságosan konkétumokat említeni, a pénzt csak azért hoztam elő, mert azt te magad jelölted meg mint legföbb szempont.

  Én csak arra akartam utalni, hogy ha azt várod, hogy azokban a kérdésekben, amelyek neked szívügyeid, vagy téged érzékenyen érintenek, abban mások szolidárisak legyenek veled (még ha nem is érdekli őket), akkor neked is így kell viszonyúlnod olyan kérdésekhez, amelyek esetleg másokat érintenek érzékenyen, számodra érdektelenek, semmlegesek. Emiatt szerintem igenis változtatnod kellene egy kicsit könnyebben néha az álláspontodon, amely néha kissé radikális, ami beláthatod, hogy sokkal szélesebb rétegek számára jelentene lényegi és drasztikus változást az életbe, mint egy erdő lepusztítása, “félbevágása”. Még akkor is, ha valószínűleg a te szolidaritásod nem fog kiváltani viszont-szolidaritást… szóval tulajdonképpen mindegy mit teszel… na ez aztán az optimizmus, mi? :o)
  Mert egyébként mit gondolsz ilyen jellegű szolidaritás hiányában hány embert érdekel a környéken lakó pár 100 ezerből, hogy mi fog történni azzal az erdővel, amelyben még talán sosem jártak, és nem is fognak?! Pedig még ebben az esetben is kellene hogy érdekeljen mindenkit!!

  És éppen ezért nem olyan nagy baj, hogy elküldtem az előző üzenetet, mert így azért egy kis csavarral mégiscsak visszakanyarodhatunk a tényleges TÉMÁ-hoz, leszűrve az ide vonatkozó – a tényleges politikai kérdésektől jócskán különböző – egyszerű tanulságot, miszerint nem kell atomfizikusnak lennie senkinek ahhoz, hogy belássa, akár szokott erdőbe járni, akár nem, az ilyen jellegű erdőpusztítás nem normális dolog, és lehetőség szerint meg kell akadályozni!

  f.

 10. Nem fog tetszeni amit írok, de én úgy gondolom más is ítéljen csak meg egyedileg minden esetet. Te például más véleményen lennél, ha máshol olvastál volna erről a tervről?
  Bevallom, hogy engem nem zavarna, ha ez az út békák lakóhelyén épülne, sőt még tán azért se emelnék szót, ha lakóházak között kacsázna a kerület más részein.

  A csatolt projectként megvalósítani tervezett komposztáló üzem ellen sem pattogok, pedig a két tervet általában ugyanazok ellenzik. Ez egyszerűen azért van, mert nem esek hasra napi plusz 20 kamiontól, ami egy jelenleg hatalmas szemétdombokkal tarkított terület közepére hordaná a trutyit. Ha nem lesz szaga – márpedig ha jól tudom ezt nem nagyon vitatja senki – , akkor felőlem odarakhatják azt a feldolgozó üzemet.

  Mint azt az eredeti bejegyzésben is írtam: “aki valamennyire is egyetért azzal, hogy az erdők megóvása fontosabb egy újabb út megépülésénél” az adjon hangot ennek. Mástól én ezt nem is várom, igaz cserébe nem is fogok pusztán szimpátiából valami mellé állni. Majd eldöntöm mi a saját véleményem az adott kérdésben.
  Remélem a következetességet látod bennem. 🙂

 11. Tényleg nem tetszik… illetve tetszik, és természetesen igaz, de azért kontrázni, finomítani is tudnék, de ezt már nem fejtem ki tényleg itt.

  Legfeljebb a békákat sajnálom :o) De szerintem részben rossz példa, mert ha a te nagyrabecsült erdőd egy vizenyős terület lenne, teszem azt Mo. egyetlen nagy kiterjedésű tájfutósan jó mocsaras területe, és ezt akarnák lecspolni, kettévágni, akkor nyilván ez fájna neked… bár igazad van, ebben az esetben sem a békákat sajnálnád, legfeljebb eszközként felhoznád őket is.

  Az előző kinyilatkoztatásod alapján a téged nem ismerő emberek akár még azt is gondolhatnák, hogy egy önző állat vagy, aki mindig mindenben csak az saját önös érdek szerint dönt és cselekszik! Pedig nem is! Inkább csak egy kicsit agresszív vagy ilyen témákban. Főleg ha provokálnak! :o))

  Na, én azt hiszem ezzel be is fejezem az erdőd óvását…

  f.

 12. No akkor zárásként még annyit hozzátennék én is, hogy véleményem van olyan dolgokról is, amik engem személyesen nem érintenek.
  Ennek megfelelően ezekben a témákban is kifejtem a véleményem, ha fontosnak érzem.

 13. Kitöltöttem a kérdőívet.
  “…hány embert érdekel a környéken lakó pár 100 ezerből, hogy mi fog történni azzal az erdővel, amelyben még talán sosem jártak, és nem is fognak?!”
  De igen, járunk oda. Nagyon sokan használják futásra, biciklizésre, sétálásra a kerület lakói közül az erdőt. És szeretnék továbbra is! Sokan éppen ezért ellenzik az utat! Meg persze az imreiek nem akarják a kamionokat, a lőrinciek nem akarják a tervezett bevásárlóközpont gerjesztette forgalmat. Sok érv van ellene, csak az út szorgalmazói ezeket lesöprik az asztalról. Szerintük semmi kár nem fog esni az erdőkben. Álláspontjuk a http://www.keruletkorut.hu/gyik/ szerint: “A XVIII. kerületben a körút áthalad a Halomi erdőn, ám annak élővilágát nem fenyegeti: nem érint sem természetes és természetközeli növénytársulást, sem védett növényzetet, sem az állatvilágot.”
  Erre mit mondjak? Védett állatot nem érint, csak magát az ERDŐT. Ha valaki azt állítja a feketéről, hogy fehér, mit tegyünk?

 14. ZOLI. STOP. KI KELL KÖTÖZNÜNK MAGUNKAT A FÁKHOZ. STOP. POLGÁRI ENGEDETLENSÉG. STOP. A TESCÓBAN VESZEK LÁNCOKAT ÉS LAKATOKAT. STOP. CSALÁDTAGJAINK HOZZÁK MAJD KOSÁRBAN A KAJÁT. STOP. ÉN BÁRMEDDIG KINT BÍROK LENNI AZ ERDŐBEN HA KELL. STOP. AZ SEM ZAVAR, HA MAGAM MELLÉ KELL SZARNOM HETEKIG. STOP. ROHADJANAK MEG A HASZONLESŐ TERMÉSZETPUSZTÍTÓK. STOP.
  SZABOLCS

 15. Négy civil szervezet együttműködésével erdőmentő családi napot szervezünk! Ide másolom a szórólap tartalmát (kicsit rövidítek):

  MOZDULJ A HALMI-ERDŐÉRT!
  2008. június 1-jén, 16 órakor
  Ne vágd ketté az erdőt 2×2 sávos úttal!
  Erdőmentő családi nap
  Védnökök: Illés Zoltán, Szalkai István
  Lesznek családi programok, neves fellépők: Bagi-Nacsa, Dobrády Ákos, Hevesi Tamás, Komár László, Palcsó Tamás, Majka, Sipos F. Tamás, Pierrot, Zalatnay Sarolta
  Helyszín: Halmi-erdő, erdei játszótér: Sas utca – Mályinka utca sarok
  Indulás a tisztáshoz az Üllői út – Vág u. saroktól!

  Terjesszétek ti is, legyünk minél többen!

 16. Nem tudtam, hogy valaki így bánik a pénzzel! Ami engem illet, ez csak egy eszköz, amely kényelmes életet biztosít Önnek. Mindenesetre meg kell próbálnod, és ha még soha nem olvastál a szerencsejátékokról és kaszinókról, próbáld ki a legjobbkaszino.hu
  blogot erre a célra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.