Lőrincen egyedül

Egész nap kicsit nyomott kedvem volt és ehhez nagyban hozzájárul, hogy fáj a torkom, sőt néha már kicsit köhögök is, ráadásul vásárolni is el kellett mennem, szóval nem sok kedvem volt kimenni futni. Mivel Lőrincen voltam, így ráadásul mehettem egyedül, de mikor végre elindultam, akkor meglepődve tapasztaltam, hogy nagyon jól megy a futás és még élvezem is. Ma először van igazán hideg ezen a télen, de ez most nagyon nem zavart. Pörögtek a lábaim, de ennek ellenére nem futottam sokat, sőt a tervezett 10-12km-t is jócskán lerövidítettem és végül csak szűk 7km-t mentem. Szemere-telep felé indultam, majd a Malév uszodánál fordultam meg és az erdő felé kanyarodva jöttem haza.
Ha nem kellett volna sietnem, akkor futottam volna még többet is, de most mind fejben, mind testben fáradt vagyok, valószínűleg azért, mert bujkál bennem a betegség.
 
Összesen 7km, 31:00.
 
Max. pulzus: 150
Átlag pulzus: 141
Megnyugvási: 50 (148/98)

“Lőrincen egyedül” bejegyzéshez 21 hozzászólás

  1. szia Zoli!
    látom lőrincen futsz…
    derekasan ellendültem a nulláról, két hete futok mindennap, (elkészíttem a három és fél hónapos edzéstervemet is), és gyakran a péter-halmi erdőben… ott alakítottam ki remek köröket… fejlámpát is vettem, egy silva m2-t, mert azért 32 ezerért még nem kell nekem edzéshez szuper lámpa…
    ma 9 kilométert fogok futni 5 után…
    te meddig vagy lőrincen…? drukkolok, hogy ne legyél beteg…
    szabolcs
    ui. paul tergat a spuri-interjúban mondta (a neten olvastam), hogy reggel fut 20-at, este pedig kicsit több mint 10-et… általában így edz… szerintem jó módszer… lazán megvan a heti 200…

  2. Szia!

    Csak vasárnap, hétfőn voltam Lőrincen.
    Sajnos kicsit megfáztam, így tegnap nem futottam, de ha minden jól alakul, akkor csak egy nap kihagyás lesz, mert épp most tervezek edzeni indulni.
    Kiizzadom a betegséget.

    Örülök, hogy tudsz futni. Ha legközelebb otthonról fogok edzeni (várhatóan karácsony körül), akkor írok neked és futhatunk egyet együtt is.

    Jó felkészülést és csak óvatosan az ilyen olvasményokkal (Spuri – Tergat interjú), mert nem biztos, hogy nekünk egészséges lenne az ilyesmi. 🙂

    Zoli

  3. oké… de te még sosem futottál egy héten 200 kilométert…? egyáltalán: az élvonalbeli tájfutók nem futnak ennyit…?
    szabolcs

  4. 157km volt a maximum 10 futó edzésból, amiből 2 résztáv volt, plusz volt 2 vagy 3 tornatermi edzés, ami ugye +0 kilométer.
    Az élvonal idehaza 100-150 kilóméterrel csinálhatja az alapozást, de a döntő nem is ez, hanem, hogy mennyire keményen és, hogy terepen futja-e az ember az edzéseit. 120km 30 centis hóban a Bükk csúcsait megmászva bőven lehet nagyon jó.

    Külföldön edzenek többet, de ott se a kilóméter a sokkal több, hanem az edzésidő. Lehet 3 óra alatt kevesebb, mint 20km-t futni keményen. 🙂

    A szövkap (KisDüdü) most januárra betervezett egy 166km-es 6 napos edzőtábort. Kizárt, hogy azt bárki s végigcsinálja, mert ennyit terepen és intenzíven, részben tájfutó pályán nagyon durva megcsinálni. No ehhez kellenénke a 200km-es hetek, de ilyen ember idehaza nincs.

  5. szia Szabolcs!
    “reggel fut 20-at, este pedig kicsit több mint 10-et… “
    Ez egy kicsit ferde szamomra 🙂 Azt a reggeli 20at 3perceseken belul futja?:D az esti 10et meg 26percre?
    Szerintem joval bonyolultabb a dolog annal, amit irtal.

    Te milyen heteket futsz?

  6. én “mindössze” húsz esztendő után most két hete futok mindennap… mert szeretnék fokozatosan sokat és gyorsan futni, de nem aszfalton, hanem ahogy most is, erdőben (a péter-halom mellet lakom a 18. ker.-ben), aztán néhány hét múlva a budai hegyekben hétvégenként…
    nem értem, zoli is és te is fennakadtatok ezen a reggel 20, este 10 módszeren… nem értem miért… ez nyilván síkon történik…
    szabolcs

  7. Nem a mennyiségen akadtunk fent, sőt az még önmagába véve semmi.
    Ha most úgy döntenénk, hogy e szerint edzünk, akkor simán menne is. Futnánk reggel egy 20-ast, délután egy tizest és kész. Egyik se olyan sok, hogy bele pusztuljon az ember.
    De: iszonyat monoton lenne, hiányozna a változatosság. Minden edzésen kicsit fáradtak lennénk, nem élveznénk és ami a legfőbb, hogy szinte nem is fejlődnénk vele.
    A fejlődéshez többfajta edzés kell. Résztáv, hosszú futás, lendületes közepes távok…
    Ami pedig a legérdekesebb, hogy állítólag az ember szervezete nem is a kemény edzések idején fejlődik, hanem az azt követő pihenő időszakban.

    Plusz ugye kellenek a pihenőhetek is, ami alatt kevesebbet és másképp eddz az ember. Regenerálódik, feltöltődik.

    Szóval biztos vagyok benne, hogy Tergat se íglyen egyszerűen edz. Ez amit írtál szerintem annyit jelent, hogy napi kettőt edz, a délelőtti a keményebb edzése és az átlag de. 20km, délután 10km.

    No lehet el kellene már olvasni azt a cikket, hogy képben legyünk. Nem tudod idemásolni a linket?

  8. teljesen igazad van…
    én úgy gondoltam, hogy ez egy leegyszerűsített séma… egy csontváz… csekély tapasztalatom alapján számomra egyértelmű, hogy komolyan futni, edzeni csak hegyen-völgyön lehet, sőt érdemes… nem tudok elképzelni komoly futót, aki csak síkon fut, bármennyit is variál lendületes futással, résztávozással, egyebekkel…
    abban is tökéletesen igazad van, hogy az edzésidő, a terepen töltött idő, a technikai edzés baromi fontos…
    ezt mondotta volt Tergat 2001-ben a Spuri-interjú végén a kedves olvasóknak:
    “Mindenekelőtt a léleknek kell rendben lennie, mert anélkül nem lehet sem az edzésmunkát elvégezni, sem pedig versenyezni. Másodrészt nem könnyű általános tanácsot adni a maratoni felkészülésre, mert minden futó különböző, kell egy kis szaktudás, s akkor ki lehet kísérletezni az ideális metódust. Egy átlagos edzésnapon harminc kilométer körül futok, reggel húszat, este pedig valamivel többet, mint tíz kilométer. Ez heti kétszáztíz kilométer, s ez nagyon sok. Ehhez kell a megfelelő pszichikai felkészültség. És szükség van sok-sok áldozatra, mert anélkül nincs siker. Tudom, hogy nem egyszerű feladat ez, de az életben semmit sem adnak könnyen.”
    Szabolcs
    Ui. Zoli, 30-án Gánton szerveznek egy technikai edzést (a budapesti szöv. honlapján olvastam, januárban még lesz kétszer), te eljössz oda esetleg? én tervbe vettem.

  9. Igen ott leszek.
    Dec. 27-től 30-ig edzőtáborban leszünk Gánton. Ennek az utolsó nyílt edzése lesz gondolom ez a 30-i.
    Remélem addigra már terepen is normálisan fogok tudni edzeni, bár már nagyon közel van az edzőtábor.

  10. jól van, örülök, hogy erdőben, térképpel a kezünkben találkozunk…
    és drukkolok, hogy rendben legyen a bokád…
    mekkora lesz a leghosszabb pálya 30-án, nem tudod véletlenül?

  11. de remélem egyről beszélünk… a vértes kisvendéglőnél van a gyülekezés, és a gém-hegy a terep… bizonyos kerényi dénestől lehet infót kérni… a két további időpont a január 13. (gánt, pap-völgy) és január 27. (kőhányás, várgesztes)…

  12. Rövidebben írjál, ha kérhetem, mert a flábammal összetörtem a szemüvegemet!Ennyit nem tudok elolvasni…(használt szemüveget keresek, lehetőleg teknőc kerettel)

  13. Zoli, ezt már csak azért írom, hogy kommentrekord legyen: kik vehetnek részt abban az edzőtáborban? csak válogatottak, vagy egy egyesület tagjai, vagy bárki, aki fizet érte?
    Szabolcs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.