Kicsit jobb 4×2000 méter

Ma ismét 4x2000m volt a program és újra Baluval kettesben nyomtuk az edzést. Már mikor kitettem a lábam a lakásból tudtam, hogy nem lesz egy egyszerű menet a mai futás, mert elég hideg volt (saccra 2-3 fok) és kellemetlen szél is fújt. Baluval felfutottunk a TSC pályára, ami talán a hátszélnek köszönhetően most gyorsabb volt, mint máskor, majd futottunk 4 repülőt. Közben befutott Sunka, aki ezúttal edzői minőségben jött le az edzésre és "fagyásig" mérte nekünk az időket.
Az első 2000 métert tanulva a múlt heti elfutásomból Balu vezette és könnyen ment mögötte a futás, főleg azon a részen, ahol szembeszél volt. Mondjuk ez nem csoda, mert én Balu mögött szinte nem is kaptam belőle.
A második 2000 métert már én vezettem és sikerült viszonylag egyenletesre futni. Úgy 1400 méterig nagyon lazának tűnt, majd onnantól kicsit küzdősebb volt. Mivel Balut egy kissé megviselte a második 2000, így a harmadikat is én vittem és sikerült kicsit lassabban kezdve, de ugyanolyan időre hozni, mint a másodikat. Az eleje itt is meglepően jól ment.
A negyedik kétezerben aztán Balu vitte az első és a harmadik kört, de aztán kiállt. Az idő igazából nem érdekelt, csak túl akartam már lenni az utolsó kétezren is, így igencsak meglepett, hogy magamhoz képest ilyen jót sikerült futnom.
 
A pihenő 2:30 volt, de az elsőt leszámítva kicsit kicsúsztunk belőle.
A 2000 méterek sorrendben:
 
7:08,2
7:02,2
7:02,1
6:55,2
 
Levezetésnek nyomtunk 4 laza repülőt, majd a szokott úton hazafutottunk.
Nagyon elégedett vagyok a mai edzéssel, mert sikerült a múlt hetihez képest javulni a nem túl kellemes idő ellenére is. Mondjuk nem bánnám ha 2 réteg ruhával kevesebbe, sapka nélkül futhatnánk, de így utólag már mindegy.
Nem futottam szét magam és mindig csak az utolsó 1-1,5 kört éreztem küzdősnek a kétezrek közben, szóval ahhoz képest, hogy résztávoztunk még élveztem is. Jó, hogy Baluval tudunk együtt gyorsítani, az pedig, hogy ma még Sunka is lenézett külön jó volt. A fene se gondolná, hogy ennyit számít ha körönként hallom az időket és a bíztatást. Így valahogy fejben könnyebb, tán kevésbé monoton, ráadásul jó 5 éve nem éreztem már, hogy milyen mikor edző figyeli az embert.
Csütörtökön 800 méterek, remélem már jobb időben.
 
Összesen 19km, 60 szint, 91:02

“Kicsit jobb 4×2000 méter” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Juhúú, megint elsőnek kommentálhatom Harek résztávos edzését. Rájöttem én, hogy mi volt a múltkor itt a hiba és mér kavarta fel az állóvízet a “beszólásom”. A lényeg, hogy nekem igazából nem az időkkel van a problémám, hanem a pihenőkkel!! szerintem ezek alapból is iszonyatosan hosszú pihenők, a pulzusod brutálisan visszaesik ennyi idő alatt. Atlétikában ilyen pihenőkkel ember az igazi maxos edzéseket csinálja. Ha viszont tájfutáshoz résztávozik az ember, kifejezetten a rövid pihenőket kell erőltetnie, mert attól fejlődik! Én így gondolom…

 2. Isti! Azt azért vedd figyelembe, hogy 2 hete kezdtem résztávozni, Balu pedig 1 hete!
  Nyilván más lenne a helyzet, ha az egész alapozást végigrésztávoztuk volna, mint ti.

  Ez most jól megy, fejlődök is tőle és még csak meg sem pusztulok. Ellenben rövid pihenőkkel tuti nagyon szenvednék.

  Ja! Csak, hogy tudd: Az edzésen tevékenyen részt vett 2 másik személy bőven 4 perc alatti 1500-ös egyénivel rendelkezik.
  Balu! Sunka! Szóljatok már be Istinek valami frappánsat! :)))

 3. Na akkor beszólok ma is! :o)

  Harzol, István, mindkettőtöknek igaza van a maga megközelítésében.

  Harzol még nincs jó erőben, most kezdett résztávozni, ezért akárhogy is csinálja, fejlődni fog tőle… ebben van igaza neki.

  István pedig azon az állásponton van, amit én is képviselek, vagyis hogy a tájfutás iramállóképességi sport, és nem a végletekig fejlesztett tényleges végsebesség a döntő, és ha ez igaz, akkor fontosabb a rövid pihenővel résztávozás.

  Megoldás: Ha még nem vagy hozzászokva a résztávhoz, akkor is rövid pihenővel fuss, csak éppen lassabban, hogy végig tudjad csinálni. Vagyis ne az legyen, hogy 4 hét múlva ugyanolyan gyorsan futsz, csak éppen kevesebb pihenővel, hanem ugyanúgy kevés pihenővel, de gyorsabb résztávval.

  Ettől függetlenül a sebességfejlesztést is kell csinálni néha, de a HOB előtt nem hiszem, hogy ez a fontos.

  De egyébként nekem mindegy, csak a VOB-ra legyél gyémánt-kőszikla kemény :o)

  f.

 4. Bolond vagy!
  Nem alázom le magamat azzal, hogy egy 3 óra fölötti teljesítménnyel aztán életem végéig még ezen is röhöghessetek! :o)
  De ha ráérek, akkor kimehetek törülköző-lengetőnek, vagy biciklis kisérőnek!

  f.

 5. Hello Mindenki!

  Magam részéröl köszönöm a hozzászolásokat az edzéseinkhez. Az edzést tekintve Zoli hozzám igazodott, tehát ez nem teljesen rá van szabva. Viszont igy mindkettönknek jó szerintem, hogy nem kell egyedül futnunk. Ugy biztos nem menne ilyen minöségben sem. Amugy én nem osztom azt a nézetet hogy ez sok pihenö, bár ez késöbb szerintem csökkenni fog. Sunka barátom aki irja az edzéstervet 2:30-as maratont futott igy, gondolom ez annyira nem rossz. Amennyire én ismerem a tájfutokat akik igazán jók tájfutásban azok azért atlétikában is jók.

  Ui: Ma csak 2perc lesz a pihenö. 🙂

 6. Vazerg, reggel felkelek és nyóc komment. Kiváló! 🙂 Félreértés ne essék én most is csak egy jóindulatú csipkelődést kezdeményeztem, senkit sem izélgetek, nekem csak jó, ha könnyen edzetek és nem csaptok agyon minden versenyen. 🙂 Haresz, a pihenők hosszúságára nem most figyeltem fel először, már többször láttam amikor pl 1000-ket toltál és 3 perceket pihentél közben, és már akkor is vakartam a fejemet. Egyébként én is osztom Ferenc véleményét, és én aki szoktam résztávozni ugyan ezt tapasztalom, hogy nem ilyen brutál pihenőkkel és erős tempóval kell elkezdeni, hanem először könnyű pörgés 160-as pulzus körül, a pihenő meg csak sima átlódzsogg vagy ilyesmi. Na nem baj, ha neked így jó, akkor mindenki boldog! 🙂 hajrá a maihoz én csak térképpel edzem! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.