A diagnózis: bokaszalag szakadás

Még tegnap este felpolcoltam a lábam, így reggelre sokat apadt a duzzanat, de amikor naivan mindkét lábamon mentem el vécére ráébredtem, hogy még nem az igazi a lábam. Úgy negyed óráig fájt baromira, hogy Xilox nélkül próbálkoztam.
Ami viszont 2 órával később történt az igen pozitív volt, ugyanis 1,5km-t gyalogoltam anélkül, hogy fájt volna. Azthiszem rászokom erre a szerre. 🙂
Rosszul feltett bokarögzítő
Kevésbé vidám, hogy a korházba mentem és ott megállapították, hogy bokaszalag szakadásom van. Mértéke tulajdonképpen mindegy is, mert szerencsére nem akarnak megműteni, vagy begipszelni, csak éppen 6 hétig bokarögzítőt kell hordanom és nem sportolhatok legalább eddig.
Mi lesz így velem? El fogok hízni! De még az is lehet, hogy inkább rászokok a cigire, sőt alkoholista leszek.
No azért hazafele inkább megvettem a dolobene gélt és a bokarögzítőt, felpakoltam a lábam a székre és más utat kerestem. Nem ülhetek tétlenül 6 hétig! Sikerült is beszélnem egy orvossal a sportkórházból, aki kissé intenzívebb gyógyulással bíztatott. Hétfőn találkozunk és miután felméri a helyzetet megbeszéljük majd a rehabilitáció menetét. Csak annyi biztos, hogy gyógytorna lesz benne.
Hát azthiszem hacsak nem történik csoda ki kell hagynom az OB-t, sőt a CSB-t is, bár ez utóbbiban még reménykedek.
No nem nagyon, mert többen megjegyezték, hogy hasonló esetben mást műteni szoktak, vagy 2 hét fekvőgipsz után 4 hét járógipszet tesznek rá. Ezeket megúsztam, de nem vagyok boldog. Kicsit megnyugtatta a lelkem, hogy hétfőn egy másik dokihoz megyek, mert képtelen lennék nyugton maradni és a seggemen várni, hogy rendbejöjjek.
Sokkal jobb, ha tehetek érte valamit. Mindegy mit csak csináljam és higgyek benne, hogy használ, elvégre sportoló vagyok, vagy mi.

UPDATE: Rehabilitáció, azaz a bokatorna

“A diagnózis: bokaszalag szakadás” bejegyzéshez 27 hozzászólás

  1. Ilyen cuccom nekem is volt anno a bokámon. Szép a nappaliszekrényetek! 🙂 Viszont a képet túlságosan letömörített a resive-nál, randa lett, látszik, hogy jpg…

    Najobbulást! És találd ki, hogyan fordíthatod jóra ezt a dolgot. Csinálj valami olyat, amit amúgy egészséges lábbal sosem csinálnál, mert inkább futnál helyette… Na, hát ezt most megteheted, és lehet, hogy valami jó sül ki belőle! (Egy site, amiből sok zsé jön :P)Én pl. meg fogok tanulni gitározni, ha egyszer lesz vmi gond a lábammal. De adja isten, hogy soha ne tanuljak meg gitározni 🙂

  2. Szevasztok! Én szombaton szenvedtem hasonló sérülést fociztam és rá léptem a labdára és ki fordult a bokám késöbb kiderült h szalag szakadásom van! De mielőtt ez megtudtam vna bementünk a korházba ott röntgen, majd vizsgálat és az orvos annyit mondott h gipszet nem kapok és túl élem na meg, hogy ne álljak rá kérdeztem meddig nem focizhatok a válasz az volt h ameddig fáj addig ne… se mankó fel írás semmi! Szerdán elmentem sport orvoshoz és ő mondta h külső boka szalag szakadásom van! Fel irt egy boka rőgzitőt amit 6hétig kell használnom és mankózni még egy hétig(amit úgy szereztem)…! Neked szerencséd volt az orvossal ha nem is mostanában történt…:D! Na csá!

  3. El felejtettem még leirni h elég nagyot reccsent a bokám és mondtuk az orvosnak de úgy csinált mint aki megse hallotta az ilyen orvost…:@!

  4. Barátnőm gyógytornász és ő vitt orvoshoz. Olyan volt épp ügyeletes akit ismert. 🙂

    A 6 hát bokarögzítő az teljesen általános. Utána óvatosan és egyre többet már szabadon mozoghatsz, bár szerintem labdába rúgni még egy ideig fájni fog. Szóval csak óvatosan.

    Annak pedig örülj, hogy nem gipszelték be. Részleges szakadásnál nem kell, így nem gyengül el annyira.

  5. Akkor szerencséd volt! Jaja ahogy olvastam láttam h mindenhol nagyából ennyi idő a boka rögzitő használata! Az idegesít igazából h az orvos ilyen könnyen át siklott a dolgon…na de mind1 végülis kiderült h mivan! Azt nem tom h részleges szakadás -e mer csak annyit mondott az orvos h el van szakadva de jobb is h nem gipszelte be mer igy is alig birom ki h feküdni kell…! Csak azt nem tudom h kell e gyógytorna de gondolom nem mer akkor mondta vna a doki gondolom.

  6. Ha teljes lenne, akkor megműtöttek volna.
    Azért mikor a 6 hét végén mész kontrollra, akkor kérdezz rá a gyógytornára.
    Feküdni szerintem nem kell. Elég ha ülsz és felpolcolod a lábad.

  7. Ma vtam korházba és oedemás lett a bokám irt fel gyógyszert meg mondta h nem műtik meg mivel régebben ugye meg műtőték ezeket de nem jártak jobb eredménnyel ugyh most már hagyják h magától gyógyuljon..! De most ennek az oedemának is kell 2hét mire meggyógyul azt mondta az orvos+h hordjam a boka rögzitőt! Jah azt megkérdem de most is megkérdezhettem vna a gyógytornát de majd ha megyek megint megkérdem! Jah nem is fekszek már mankót is kezdem hanyagolni de azt még szerdáig kéne használnom!

  8. Teljes szalagszakadás esetén műtöttek volna R.R, csak részleges szerintem mint nekem! Nekem július 3.-án volt, és 6 hét bokarögzítő! Orvos azt mondta húzódás, és 1 hét alatt lemegy a duzzanat, másik meg hogy részleges, de mondta, hogy az a rögzítő tökéletes ami van nekem!

    2 hét alatt már nem fog fájni a fel le mozgatás! És azt el is kell kezdeni akkor sétálgatással, én 2,5 hétre rá vezettem már! De fontos, hogy mindig legyen fent a rögzítő, mert párszor “életet” mentett :)! 6. héttől meg a gyógytorna, amit javasolt a blogmester :), egyébként azt meddig is kell körülbelül csinálni?

  9. Hát a gyógytorna az jó kérdés. Kb. ameddig jó nem lesz a bokád.
    Én még mindig csinálgatom, mert sajnos a tájfutás (pl. sziklás kőgörgetegben lefelé futás) nagyon igénybe veszi a bokám. Többször majdnem rásérültem és azóta nekem instabil a bokám, ezért hát tornáztatnom kell.

    Simán futni (aszfalton, erdei úton) gond nélkül tudok és fociztam is vele probléma nélkül. Így viszont sajnos én mindig megrántgatom a szalagjaimat és azok még nem tudtak 100%-ban meggyógyulni. Most ezért is hagytam ki ezt a nyarat és tornáztatom sokat, mert ha végre egyszer teljesen rendbejönne nem kellene az újbóli sérüléstől tartani.

    A gyógytorna amúgy nagyon fontos. Én a 6 hét után nem nagyon erőltettem, sőt… Be is szűkültek úgy a szalagjaim, hogy részben abból lett a problémám.
    Ezt kb. úgy képzeljétek el, hogy alap esetben (mondjuk a jó bokátokat) ki tudjátok fordítani 45 fokban és csak utána feszül meg a szalag. Addig rugalmas, no meg persze az izom kontrollálja az egészet.
    A rossz bokámban viszont olyannyira összeforrtak a szalagok, hogy max. 10 fokban tudtam csak kifordítani. Mivel a 6 hét után ezt nem nyújtottam ígymaradt.
    Viszont van olyan helyzet, hogy egy teljesen kontrollált lépésnél ennél jobban ki kell fordítani a bokát. Például azért mert 20 fokban lejt a talaj. No ekkor nekem már egy ilyen lépés a szalagot is megrántja hirtelen, ami nem egészséges.
    Most nyújthatom, hogy az ilyen lépésekből ne legyen baj. Míg az egyenletes nyújtás nyújtja a szalagot, a hirtelen rántás apró (vagy akár nagyobb) sérüléseket okoz.

    Persze amíg nem forrt össze 100%-ban a szalag, addig nem szabad nyújtani, mert a sima nyújtástól is elszakadna. Ezért kell a bokarögzítő és ezért kell megkérdezni a dokit a kontrollon, hogy szabad-e és hogyan nyújtani a sérült bokát.

    Jó gyógyulást mindenkinek és nyugodtan számoljatok be a fejleményekről.

  10. Értem! Akkor valószinű h ugyan az van mint neked volt! Nekem júl.27-én volt a balesetem:)! Asszem 1 másfél hét után vezettem én(ugye nekem a bal lábammal van a baj az csak kuplunghoz kell:)!) igaz eléggé fájt igy is! Nekem még mindig meg van dagadva de hát az oedema miatt van meg még 1hétig kb meg is lesz dagadva sztem, mivel az orvos 1-2hetet mondott gyógyszerrel! De amúgy most már nem fáj annyira de azér néha érezteti h van meg a lefelé lépcsőzés fájdalmas meg nehézkes na meg futni nem tudok:D! Neked milyen rőgzitőd van nekem mind2ét oldalán van bent aluminium merevítő?! Nekem azt se mondták h menjek vissza kontrollra:D!

  11. 1hétig kb meg is lesz dagadva sztem…

    nekem 4 hét alatt látszódtak a lábfejemen újra az erek, és a külső szalagnál az a púp, ami alapban puha, az még most 5 és fél hét után is kemény! viszont oldalra hajlításnál már épp hogy fáj

  12. jun. 8-án szakadt el a bal külső szalagom focimeccs közben.Azonnal kórház,másnap mütét.Mivel olyan orvosrol volt szó aki több profi sportolót kezel megbiztam a szaktudásában.Azt mondta teljes szakadásnál nem lehet több napot várni mert van egy olyan rossz tulajdonsága ezeknek a szalagoknak hogy felszivódnak,és akkor többé nincs foci.tehát mütét után 1 hét fekvőgipsz,majd 3 hét járo.Aztán jött 3 hét bokarögzitő.Az oedema most 6 és fél fél 7 után apadt le 100%-an.A mozgás beszükült de használom a gyakorlatokat, szoval tényleg sokat segitenek,igy 8 hét után már futok és lassan labdát is láthatok:)hozzáteszem még fáj különbözö mozdulatoknál.Az a lényeg hogy most ha fáj is már eröltethetem nyujtással,ennyit megér…

  13. huh, a teljes az tényleg vészes! azt nem szabad halogatni!

    A gyakorlatokat én is csinálom, és mellette nyújtom is a bokámat a sérülés irányába és már 3-4 nap alatt lement az a kemény duzzanat a mozgatás hatására!

  14. sziasztok! gondoltam megosztom veletek az én történetem…
    még tavasszal egy edzésen csuszott rá egyik csapattársam a bokámra ami kivül egyből 4szeresére bedagadt egyből vittek be a nagycsapat gyúrójához aki lejegelte aztán mondta hogy ő ezt az első csapat játékosáinál is a “helyére” szokta tenni és elkezdte elnyomkodni ,elmaszirozni a daganatot(ilyen fájdalmat sztem egész eddigi életembe nem érztem remélem ne is fogok többé )a végén egész emberi lett a bokám ..utánna bevittek a korházba ahol már várt az egyesület orvosa .röntgen aztán a tény hogy részleges szakadás énis egyből megkaptam bokarögzitőt 6 hétre..
    evvel a sérüléssel elbuszozhattam a tavaszi szenzontol .. de örültem hogy nyáron az alapozásnál már teljes erőbedobással dolgozhatok.. a rehabilitácio (torna, bicikli,úszás) után elkezdtem edzeni és nem is volt semmi gond edzők és énis meg voltam magammal elégedve.két hét után jött egy nyári torna ahol egy Lengyel csapattal játszottunk mondjuk én nem sokat mert az első percbe rácsuszott egy srác a frissen felépült bokámra én má egyből éreztem hogy megint nagy baj van amikor láttam a bokám szinte rossuzl lettem sokkal jobban megvolt dagadva mint a részleges nél és nem csak kivül hanem elől is
    majdnem körbe.megint korház ahol most tájékoztattak arrol hogy most teljesen elszakadt de nem műtik meg mert macerás meg 18 év alatt nem műtenek inkább hagyják letapadni..1 HÉT fekvő egy hét járó gipsz után épp ma van 3 hete a lábamon a boka rögzitő ….remélem nem volt uncsi storim:D:D(jah kb másfél évvel ezelött egy edző meccsen elszakdt a térdszallagom is akkor meg térd gépet kaptam szoval gyüjtöm ezeket a remek “készülékeket” …

  15. Huh. Melletted most sokan szerencsésnek érezzük magunkat, de te se keseredj el.

    Az a bokád még nem volt 100-as a második sérülésnél.
    Tudom, hogy nem lesz egyszerű, de talán ezúttal sokkal hosszabb és óvatosabb rehabilitációt kellene csinálnod.

    Keríts egy jó gyógytornászt is és addig ne focizz, amíg azt nem mondja, hogy most már elég erős a bokád.

  16. ha hagyják letapadni, akkor miután elkezdhetsz mozogni vele, vagy 1 hónap minimum mire futhatsz vele! addig óvatosan nyújtani, mást nem tehetsz

  17. Hali! Na jó régen vtam már itt! Nekem lassan letelik a boka rögzitő hordása(szept 10én) de még mindig megvan dagadva a bokám kicsit és szokott is fájni még mindig pl ha legugolok akkor eléggé fáj vagy ha rosszul mozudulok de azér javulgat lassan! Nekem rem nem lesz több gond vele… Jobbulást mindenkinek:)

  18. Én is beléptem tegnap a klubba:((
    Bal külső, részleges… és még nem is a táncpróbán történt, hanem egyszerűen félreléptem…
    Mivel soha ilyen szintű sérülésem nem volt, és eléggé nagy a mozgásigényem felfoghatatlan a 2 hét mozdulatlanság… Ez mennyire igaz, hogy tényleg csak feküdni lehet/ne????
    És mikor/ milyen gyógytornát javasoltok???
    Egyébként Sportkórházban voltam, és nagyon jók az élményeim:)))

    + a pihenésen kívül milyen egyéb módon segíthetem a mihamarabbi gyógyulást? Reiki?? Bármire nyitott vagyok!!!
    Előre is köszönet!!!
    :)) Gabi

  19. Hát nekem azért ilyet nem mondtak. Én jöttem, mentem vele, igaz jó ideig szinte csak lakáson belül.
    Nem azért kell feküdni, mert a ráállás ront a helyzeten, hanem, hogy fel legyen polcolva és lemenjen a duzzanat.

    Jegeld és várjál pár hetet. Mást nagyon most nem tudsz tenni.
    Én is majd bele döglöttem, de a 6 hetet sajnos ki kell várni. Nincs mit tenni.
    Talán a 4. héttől kezdve lehet szobabiciklizni és esetleg úszni, de erre majd az orvosnál kérdezz rá.

    Gyógytornát majd mondják, de szerintem az is a 6. hét után kezdődik.
    Én max. fizetős gyógytornászt tudnék ajánlani, de szerintem a sportkórházban is jó kezekbe kerülsz.

  20. Hali mindenkinek!Én 2008.dec.14-én szenvedtem boka szalag-szakadást teremkupán.2 óra múlva bementem a kórházba.Ott röntgen meg stb. azt mondták,hogy 10 nap fekvés utána lehet tovább fociznom.3 nap múlva mennem kellett vissza és erre közli Velem egy másik orvos hogy mi a gond.4 hét fekvőgipszet kaptam!!!Most január 14.-e óta bokarögzítőt használok és egyre jobban kell terhelnem mankó mellett,de a bokám még mindig be van duzzadva.Milyen gyakorlatokat csináltatok a lábatokkal???Ha valaki tud kérem segítsen!!!
    Köszönöm szépen!!!!Jó javulást mindenkinek!!!

  21. Helló harzol!

    Köszönöm a tanácsodat és meg is fogadom!Kíváncsi leszek,hogy most Pénteken mit fog mondani a doki a kórházban.Szerinted a bokarögzítőt éjjel-nappal rajta hadjam vagy éjszaka levehetem és fáslival betekerem?!Még erre szeretnék választ kapni.

  22. Üdv!

    Nekem 7 hete volt részleges bokaszalag szakadásom. 1 hét fekvőgipsz+4hét bokarögzítő megvolt. Ténylegesen pihentettem 4 hétig, szinte rá sem álltam. Jó két hete kezdődött a gyógytorna 5x voltam idáig. A gondom az hogy bicegve járok még mindig, a lépcsőzés problémás, és futni egyáltalán nem tudok. Még mindig eléggé bedagad. Sokat tornáztatom, terhelés nélkül viszont egész szépen mozog. Mennyire normális ez lassan 2 hónap után? Azt mondták a sérüléskor hogy 6-7 hét a sportba visszatérés(terepfutás), ettől viszont messze vagyok nagyon! Előre is köszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.