2x5km lendületes futás 20km-ben

Tibivel a szokásos Rugógyár kört futottuk a szokásos lendületes szakaszokkal. Mára 10km lendületes volt betervezve és én nem akartam úgy kezdeni, hogy hirtelen megindulunk, mert sokkal jobban szeretem, ha fokozatosan nő a tempó. Ennek megfelelően már a bemelegítés második fele is 4:15-ös tempóban ment le és mikor elkezdtük a gyorsat, akkor Tibi rögtön kezdte mondani a 3:50-el kezdődő tempókat.
Jól éreztem magam és élveztem a futást és egy enyhén lejtős szakaszon már be is mentünk 3:50 alá. Tibi ekkor megkérdezte, hogy nem lenne-e gond, ha inkább 2x5km-t nyomnánk az erős tempó miatt. Természetesen nem volt gond, de innentől talán egy árnyalattal még jobban mentem, hisz nem kellett 10km-t egyben megfutni. Jöttek a nagyobb felfelék, ahol azért 4:15 is elhangzott, de ahogy laposodott visszatértünk 4 perces alá.
A rugógyári felfelé persze nem hozott valami nagy tempót, de utána hamar felpörögtünk, főleg mert itt némileg ki is van világítva az út. Nem igazán értettem hogy jött ki 19:56-ra az 5000 mikor annyit mentünk 4 perces alatt, de aztán lehet csak a nagy fölfelék fogják meg ennyire az átlagtempót.
A második 5000 előtt kocogtunk 2 és fél percet, majd gyakorlatilag pont a másik nagy felfelével kezdtük el a lendületest. Egész jól ment, de valahogy fura volt, hogy a tetején nem indultak meg a lábaim maguktól és az egész második lendületes szakaszban kicsit erőltetni kellett a gyorsabb tempót. Sok 3:40 körüli idő elhangzott és nem éreztem úgy, hogy különösebben leterhelne a futás, de a lábaim kicsit fáradtnak tűntek. Azért rendben lement ez az 5000 is 19:36-ra, igaz a végén Tibi kicsit lemaradt tőlem, így kicsit túlfutottam 5km-n.
Levezetésnek aztán simán hazakocogtunk, de szerintem még ekkor sem volt rossz a tempó, mert a 20km 86:49 lett, ami 4:20-as átlagtempót jelent a futás egészére. Fura volt, hogy a fölfeléket sokkal jobban megéreztem, mint a 4×10 perc lendületesben, de ezt betudom annak, hogy most mind a 180 szintet a lendületes alatt kaptuk meg, szemben a korábbi edzésekkel, amikor azért jutott a laza futásra is.
Nagyon jó edzés volt ez a mai. Azthiszem nem rossz az alap sebességem magamhoz képest. Ha erre elkezdek pár hét múlva gyorsítani, akkor jó állapotban leszek tavaszra.
 
Összesen 20km, 180 szint, 86:49

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.